Vrouw leeft langer door sterker hart

Het raadsel waarom vrouwen gemiddeld zes jaar langer leven dan mannen, is opgelost. Hun hart blijft veel langer sterk. Maar na de menopauze vermindert de voorsprong.
Mannelijke cellen sterven sneller af

De gemiddelde levensverwachting bedraagt voor mannen 75 jaar en voor vrouwen 81. Over de redenen waarom vrouwen langer leven dan mannen wordt al lang gediscussieerd. Volgens cardiologen van de universiteit van Liverpool ligt het aan de pompkracht van hun hart.

Onderzoek naar de effecten van veroudering op hart en bloedvaten toont aan dat de pompkracht van het mannelijk hart op 70 jaar 25 procent lager ligt dan op de leeftijd van 18. Gezonde vrouwen van 70 daarentegen hebben een hart dat even sterk is als toen ze 20 waren.

De vermindering van de kracht van het mannelijk hart is een gevolg van het verlies van miljoenen cellen die de samentrekking en ontspanning van de hartspier regelen. In de leeftijd van 20 tot 70 jaar verliezen mannen een derde van deze cellen. De bloedvaten worden daardoor minder elastisch, met als gevolg hoge bloeddruk en verminderde doorstroming naar spieren en huid.


Lichaamsbeweging kan achterstand wegwerken

Het goede nieuws voor mannen is, dat ook de hartspiercellen van bejaarde ex-sporters nauwelijks aan kracht hebben ingeboet. Mannen kunnen dus de conditie van hun hart sterk verbeteren door regelmatige lichaamsbeweging.

Professor Viviane Conraads, cardiologe UZ Antwerpen en gespecialiseerd in cardiale revalidatie, is niet verbaasd over het onderzoek. "Vrouwen zijn veel beter beschermd tegen aantasting van de kransslagader. Ze reageren ook beter op een hartinfarct en herstellen er sneller van. Dat heeft te maken met hun hormonenhuishouding. Daarom neemt de voorsprong van vrouwen ook af na de menopauze."

De voorsprong vermindert eveneens als vrouwen de levensstijl van mannen overnemen: roken, stress, zittend leven. Maar ook hier geldt dat regelmatige lichaamsbeweging een tegenwicht vormt voor risicofactoren.

"We zien bij onze revalidatiepa- tiënten dat hun overleving duidelijk beter is", aldus professor Conraads. "Wie fit is, heeft voorspelbaar meer overlevingskansen, om het even op welke leeftijd en zelfs bij wie met andere risicofactoren zit. Als je een halfuur per dag fysiek actief bent, bijvoorbeeld door stevig te wandelen of door te oefenen op een hometrainer, heeft dat een gunstig effect op je hele hart- en bloedvatenstelsel. Want alle risicofactoren zijn met elkaar verbonden."
18 jan 2005
meer over
zie ook rubriek