Urgentiearts wil team vormen met zwaantjes

"Het lijkt wel alsof het verkeer na elke vakantie nog is toegenomen. Het fileprobleem gaat mensenlevens kosten, omdat urgentiediensten niet meer op tijd bij hun patiënt raken", zegt professor Luc Corne, hoofd van de spoedopname van het UZ in Jette. Vijf jaar geleden lanceerde hij al het idee motoren in te schakelen. Maar het bleef bij tests wegens geen wettelijke regeling. Nu wil hij er opnieuw voor gaan.
De 'urgentiefiets', die vorige week werd voorgesteld, is volgens Corne misschien nuttig op grote campussen maar niet in het UZ van Jette. "We hebben 200 reanimaties per jaar. Volgens een studie halen we er 30 procent van de patiënten door, veel meer dan in de meeste universitaire ziekenhuizen. Verspreid over het ziekenhuis staan 45 reanimatiekarren", zegt Corne.

Een veel groter probleem zijn de interventies buiten het ziekenhuis. "Wie wel eens op de Brusselse ring rijdt, weet dat de ochtend- en avondfiles steeds dichter bij elkaar komen. Dat zorgt voor tijdverlies, terwijl in ons vak net elke seconde over leven en dood kan beslissen. Daarom zijn we bereid met alle betrokkenen rond de tafel te zitten om een oplossing uit te dokteren", aldus de professor. "Ik blijf achter het idee staan om motoren in te schakelen. De federale politie is al lang vragende partij om wat meer EHBO-opleiding te krijgen. Mijn voorstel is vrij simpel: plaats tijdens de spitsuren twee zwaantjes van de provinciale verkeerseenheid in het ziekenhuis. Ze kunnen meelopen op de spoedafdeling. Is er een interventie, dan neemt één agent een arts mee, de andere een verpleegkundige. Al het materieel dat nodig is voor reanimatie en eerste dringende zorgen, past in twee rugzakken. Dat hebben we getest tijdens Euro 2000."

Er zijn al contacten geweest met motorconstructeurs. Zij willen het project sponsoren door enkele politiemotoren van een duozit te voorzien.

"In Parijs is het al geprobeerd. Met succes. Alleen is het fout afgelopen doordat de arts en de verpleegkundige er zelf met de motor reden. Na enkele maanden reden ze zich te pletter. Daarom zeg ik, laat professionele chauffeurs met de motor rijden. Ieder zijn job", aldus Corne.
18 jan 2005
meer over
zie ook rubriek