Nederlandse euthanasieartsen komen aan huis

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) wil vanaf volgend jaar reizende teams opzetten met gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen om bij mensen thuis euthanasie uit te voeren.
De NVVE doet dit naar eigen zeggen omdat veel zieken en ouderen door artsen' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>artsen niet serieus worden genomen in hun stervenswens. Volgens de criteria van de euthanasiewet zou deze groep wel in aanmerking komen voor euthanasie, zo stelt de NVVE. Nederland zou het eerste land ter wereld worden met dergelijke ambulante teams. Ze zouden volgend jaar van start moeten gaan. De NVVE verwacht op basis van schattingen ongeveer duizend verzoeken per jaar te krijgen voor euthanasie aan huis.

De Nederlandse artsenorganisatie KNMG heeft zo zijn vragen bij de plannen. De organisatie wijst er in de krant Algemeen Dagblad op dat voor euthanasie een langdurige relatie tussen arts en patiŽnt nodig is. "Hoe zit dat dan bij een ambulant team?", vraagt een woordvoerder zich af.
De NVVE wijst erop dat de meeste mensen met een doodswens het liefst thuis willen sterven. Dat kan niet altijd, bijvoorbeeld omdat artsen gewetensbezwaren hebben. De vereniging verwacht met de teams duizend verzoeken per jaar alsnog in te willigen.

Deze mensen moeten dezelfde procedure doorlopen als anderen die euthanasie verlangen. Dat houdt onder meer in dat ze een uitgebreide intakeprocedure moeten doorlopen en dat een tweede arts moet oordelen over het verzoek.
De NVVE zorgde vorig jaar nog voor heel wat controverse door het idee te lanceren voor een zelfmoordkliniek. Dat plan is er nog steeds, maar die kliniek zal volgens de vereniging maar een paar bedden tellen. Die zijn dan bestemd voor mensen met een doodswens die niet thuis kunnen sterven.
18 nov 2011 09u42
zie ook rubriek