Samenwerkingsplatform voor de eerstelijnsgezondheidszorg

Er komt een samenwerkingsplatform voor de eerstelijnsgezondheidszorg in Vlaanderen. De nood hieraan was één van de conclusies van de conferentie Eerstelijnsgezondheidszorg eind vorig jaar.  De voor de gezondheidszorg cruciale eerste lijn is gefragmenteerd en voor de patiënt of cliënt is meer samenhang nodig.

Het Samenwerkingsplatform is de hoeksteen van een ambitieus, maar noodzakelijk project. Een goed functionerende eerste lijn maakt immers dat de zorgconsumptie doelmatiger verloopt, dat de kwaliteit van de verleende zorg beter is en dat de cliënt of patiënt meer tevreden is. 
Het platform moet de eerste lijn in Vlaanderen op centraal niveau vertegenwoordigen. Ook op het niveau van de verschillende kringen van zorgverstrekkers en netwerken kan de afstemming en de wisselwerking beter. 
Het derde niveau is het praktijkniveau (de individuele praktijk van de zorgverstrekker of de dienst). Hier wordt heil verwacht van een beter gestructureerde samenwerking tussen praktijken en diensten om te komen tot een multidisciplinaire aanpak van de vaak complexe problemen van de patiënt of cliënt.
Cruciaal is ook de evolutie naar een goed beveiligd gedeeld elektronisch dossier van de patiënt of cliënt.

Opdrachten van het platform

Op 9 september jl. gaf de Vlaamse Regering deze opdrachten mee aan het Samenwerkingsplatform:

| informatie verstrekken en advies uitbrengen over beleidsvoorstellen voor de eerstelijnsgezondheidszorg

| overleg  voeren over de prioriteiten en het toepassen van beleidsvoorstellen

| samenwerking stimuleren en verwezenlijken tussen de actoren in de gezondheids- en welzijnssector die betrokken zijn bij de eerstelijnsgezondheidszorg

| de samenhang  bewaken en ondersteunen in de uitvoering van strategieën of andere initiatieven van het beleid voor de eerstelijnsgezondheidszorg bij

| de gegevensdeling organiseren tussen de verschillende zorgactoren in de eerste lijn met een ICT-platform

 

 

Gegevensdeling

Het deel van de kadasters of lijsten met zorgaanbieders die opgenomen worden in  het eHealth-platform is vrijwel afgerond. Het federale niveau werkt aan het kadaster van de zorgberoepen.

Samen met de Federale overheid wil Vlaanderen een platform voor gegevensdeling in de zorg dat spoort met de ICT-toepassingen van de betrokken actoren. De gegevens die beschikbaar zijn in de lokale systemen van de zorgactoren moeten dus onderling beschikbaar zijn. Dat wil men realiseren met een gegevenskluis of ‘Vitalink’. Die maakt de gegevensdeling mogelijk en dat bevordert uiteraard de samenwerking. Het beleid moet daarbij rekening houden met de respectievelijke rol  van elke actor en dus met de privacy (therapeutische relatie/informed consent) en het medische/beroepsgeheim.

Voor de juridische inbedding  heeft het departement WVG intussen een voorontwerp van decreet over de gezondheids- en welzijnsinformatie (GEWIN-decreet) afgeleverd waarover een advies van het Samenwerkingsplatform volgt.

 

Andere aandachtsgebieden

Het Samenwerkingsplatform zal zich op korte termijn ook buigen over kwaliteitscriteria voor samenwerkingsverbanden van praktijken in de eerste lijn.

Projecten waarbij de diverse kringen van zorgverstrekkers en eerstelijnsorganisaties hun werking op eenzelfde geografisch gebied en dus op eenzelfde populatie afstemmen zullen met bijzondere aandacht worden gevolgd door het Samenwerkingsplatform.

Op vlak van geestelijke gezondheidszorg zal de aandacht van het samenwerkingsplatform in eerste instantie uitgaan naar betere samenwerkingsmodellen tussen psychologen, huisartsen en centra voor algemeen welzijn zodat kortdurende behandelingen bij niet complexe psychische klachten volgens een laagdrempelige werkwijze  beter in het bereik komen van de patiënt of cliënt.

Ook vroegdetectie en vroeginterventie bij psychische problemen en het tijdig  doorverwijzen naar meer gespecialiseerde gezondheidszorg van complexe problemen vormt een ambitie van deze samenwerkingsmodellen.

 

Maken deel uit van het platform:

de academische wereld, het patiëntenplatform, het netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen, de ziekenfondsen, de vertegenwoordigers van de diverse disciplines binnen de eerste lijn uit welzijns- en gezondheidssector, de samenwerkingsinitiatieven in de eerstelijnsgezondheidszorg of SEL’s, het agentschap Zorg en Gezondheid, de Strategische Adviesraad Welzijn, Gezondheid en Gezin (WGG), het steunpunt Algemeen Welzijnswerk, de VVSG, de koepelorganisaties van woonzorgcentra en ziekenhuizen, het Huis voor Gezondheid van Brussel, de diensten voor maatschappelijk welzijn van de ziekenfondsen en de verenigingen van gebruikers en mantelzorgers.

 

10 nov 2011 14u05
meer over
zie ook rubriek