Vlaams Welzijnsverbond zoekt 13.500 mensen

Uit cijfers van het Vlaams Welzijnsverbond blijkt dat er de komende 10 jaar 13.500 personeelsleden nodig zijn bij de leden uit de sectoren ondersteuning van personen met een handicap, kinderopvang, gezinsondersteuning, bijzondere jeugdbijstand en vrijwilligerswerk.
Het Vlaams Welzijnsverbond vertegenwoordigt 700 voorzieningen uit de Vlaamse welzijnssectoren met in totaal 30.000 werknemers. De komende 10 jaar zal een vierde van dit personeel vervangen moeten worden. Dat betekent 7.500 vacante jobs op relatief korte termijn. Daarnaast groeien de welzijnssectoren continu, met een jaarlijkse aangroei van het aantal jobs met ongeveer 2%. Op 10 jaar levert deze groei nog eens 6.000 nieuwe arbeidsplaatsen op. Er zijn dus heel wat extra handen nodig in deze sector, maar wie zijn deze welzijnswerkers nu? Sofie is een gemiddelde werknemer bij een van de voorzieningen die bij het Vlaams Welzijnsverbond zijn aangesloten.

Wie is Sofie?
Sofie is een doorsnee medewerker uit de welzijnssector. 8 op de 10 van haar collega's zijn vrouwelijk. Sofie is 39 jaar, blank en werkt net zoals heel wat van haar collega's deeltijds. Ze is wekelijks thuis op woensdag. Ruim 25% van haar collega's is ouder dan 50 jaar. Heel wat collega's nemen op die leeftijd ook loopbaanonderbreking. Zo nam in 2010 bijna 16% van het personeelsbestand tijdskrediet.
Met veel enthousiasme oefent Sofie haar huidige job reeds meer dan 11 jaar uit. Daarvoor had ze al 4 jaar elders gewerkt. Het voorbije jaar was ze een 6-tal dagen afwezig wegens ziekte en volgde ze gedurende 2 dagen een opleiding.
Uit de cijfers blijkt dat de welzijnssector een blanke sector is. Eind 2010 waren er 1,44% mensen van allochtone afkomst in dienst en 0,72% mensen met een arbeidshandicap. Deze score op het vlak van diversiteit blijft vrij laag, maar jaarlijks is er een lichte toename. In deze bevolkingsgroepen kan de sector zeker nog vooruitgang boeken met het oog op de invulling van de vele vacatures.

Lees meer in het volledige rapport.
Raadpleeg de cijfertabellen(in powerpoint).
08 nov 2011 08u55
zie ook rubriek