Depressie bij oudere mannen en vrouwen niet gelijk behandeld

Het overgrote deel van de ouderen met een ernstige depressie wordt niet met antidepressiva behandeld, terwijl deze medicatie wel effectief is. Bovendien krijgen de vrouwen onder hen vooral kalmeringsmiddelen voorgeschreven. Bij mannen is dat niet zo. Deze middelen helpen echter niet tegen depressie en kunnen de somberheid juist versterken. Dit, en nog veel meer, is te lezen in het boek Licht op Later, dat op 10 november verschijnt ter gelegenheid van twintig jaar onderzoek naar ouder worden door LASA, de Longitudinal Aging Study Amsterdam
Gezondheid, leefstijl, welbevinden en deelname aan het sociale leven van ouderen in Nederland staan centraal in de jubileumuitgave Licht op Later. Niet alleen komt hierin de behandeling van depressies bij ouderen aan bod, het boek staat vol opmerkelijke feiten. Zo blijkt bijvoorbeeld dat ouderen tussen 55 en 70 jaar tegenwoordig meer maatschappelijk betrokken zijn dan hun leeftijdsgenoten van twintig jaar geleden. Het grootste deel van hen doet vrijwilligerswerk. Een ander opmerkelijk feit is dat in 1992 een derde van de grootouders regelmatig op hun kleinkinderen paste, nu is dat aantal meer dan verdubbeld. Anderzijds zijn veel ouderen kwetsbaar, vooral diegenen met een lage opleiding.Tijdens de publieksdag maken de aanwezigen kennis met topwetenschappers, waaronder artsen, sociologen en psychologen die allen gemeen hebben dat zij werken met ouderen of onderzoek doen naar ouder worden. Prof.dr. Ab Klink, oud-minister van VWS, is een van de sprekers. Ook ervaringsdeskundigen komen aan het woord. Verder kan het publiek meedoen aan een kennisquiz en hun brandende vragen stellen aan verschillende experts.

‘We worden wel ouder, maar niet gezonder ouder’.
De Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA) is een samenwerking tussen VU medisch centrum en de Vrije Universiteit Amsterdam en doet sinds 1991 onderzoek naar ouder worden. Elke drie jaar worden enkele duizenden ouderen geïnterviewd. Het onderzoek gaat uitgebreid in op de lichamelijke gesteldheid, de geestelijke gezondheid, het sociale netwerk en het cognitief functioneren van Nederlandse senioren. In de afgelopen twintig jaar is er met deze schat aan gegevens belangrijke kennis opgedaan, zoals: ‘een gezonde leefstijl loont’, en ‘we worden wel ouder, maar niet gezonder ouder’. De publieksdag en de publicatie geven samen een genuanceerd beeld van ouder worden: ergens tussen Zwitserlevengevoel en doemscenario’s.