Genoom van de spoelworm ontrafeld

Een internationaal team van onderzoekers, waaronder wetenschappers van de Universiteit Gent, heeft het genoom van de spoelworm ontrafeld. Wereldwijd zijn meer dan een miljard mensen geÔnfecteerd door deze parasiet, die onder meer bloedarmoede en ondervoeding veroorzaakt en kinderen in hun ontwikkeling belemmert.
Wereldwijde besmetting
Spoelwormen (Ascaris spp.) zijn universeel voorkomende parasieten die in de dunne darm van zowel mensen als varkens leven. Wereldwijd zijn meer dan 1 miljard mensen geÔnfecteerd, voornamelijk kinderen in de tropen en de subtropen. Infecties met spoelwormen bij de mens hebben een directe algemene negatieve impact op de gezondheid (onder meer bloedarmoede, diarree en ondervoeding) en kunnen bij kinderen leiden tot een verminderde lichamelijke en cognitieve ontwikkeling.

Eerste stap naar controle
Wetenschappers zijn er recent in geslaagd om het genoom van deze parasiet te ontrafelen. Hun bevindingen worden binnenkort gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Het genoom bevat een 18.500-≠tal genen waaronder een groot arsenaal aan genen waarmee deze wormen het immuunsysteem van mens en dier kunnen moduleren om zo gedurende lange tijd te kunnen overleven in het lichaam.

Het ontrafelen van dit genoom betekent een grote doorbraak en levert de essentiŽle informatie voor de toekomstige ontwikkeling van nieuwe controlestrategieŽn tegen deze parasiet, zoals bijvoorbeeld vaccins.
09 nov 2011 11u05
Bron: UGent.be