Vlaanderen leidt 406 huisartsen te weinig op

De Vlaamse universiteiten hebben de voorbije zes jaren 406 huisartsen minder opgeleid dan nodig volgens de 'planningscommissie medisch aanbod'. Dat schrijft de Artsenkrant. Een massale toestroom van specialisten maakt dat het globale contingent voor de Vlaamse artsen toch ingevuld raakt, op twee na. De cijfers staan in het jaarrapport 2010 van de planningscommissie voor het medisch aanbod.
De stageplannen voor curatieve geneeskunde zijn jaarlijks gecontingenteerd op 700: maximaal 420 voor Vlamingen en 280 voor Franstaligen. Van die 420 Vlaamse stagiairs geneeskunde mogen er 240 kiezen voor een specialisatie, de overige 180 zijn nodig om het aantal huisartsen op peil te houden.

Voor de periode 2004 tot 2010 heeft de Vlaamse Gemeenschap een tekort van twee artsen (globaal) en 406 huisartsen. Het minimumaantal voor kinder- en jeugdpsychiatrie werd niet behaald, de quota voor acute geneeskunde en spoedgeneeskunde werden wel overschreden.

Net als in Vlaanderen zijn er ook in het Franstalige landsgedeelte te weinig huisartsen in opleiding, zij het dat dit tekort (van 101 huisartsen op zes jaar) beperkter is.

"De kans dat er in Vlaanderen een tekort aan huisartsen dreigt, is reëel", zegt N-VA-senator Louis Ide. "Het probleem is dat we nog steeds niet over een kadaster van artsen beschikken, waardoor een gericht beleid op maat onmogelijk is."
15 nov 2011 08u56
Bron: belga/adb
zie ook rubriek