Stopzetting commercialisering orale Methergin

Antigifcentra in meerdere landen kregen recent meldingen van het foutief gebruik van Methergin (methylergometrine) druppels. Methergin wordt gebruikt voor de preventie of de behandeling van uterushypotonie en bloedingen. Per vergissing werden deze druppels toegediend aan pasgeborenen in plaats van andere druppels die voor hen bestemd waren zoals vitamine K. Dat kan leiden tot vasoconstrictie, slaperigheid, convulsies, nierfalen en respiratoir falen bij baby’s. Zelfs fatale afloop werd gemeld bij een onaangepaste behandeling.
Omdat bijwerkingen bij de pasgeborenen ernstig en levensbedreigend kunnen zijn, besliste de firma novartis, in overleg met het fagg (Federaal Agentschap voor geneesmiddelen en Gezondheidsproducten), om orale Methergin niet langer te commercialiseren. De oplossingen voor IM en IV injectie blijven wel beschikbaar. De aanbevolen parenterale route is een IM (intramusculaire) injectie. Bij een IV (intraveneuze) injectie moet de dosis traag en over minstens 60 seconden worden toegediend.
De firma raadt ook aan dat vrouwen die Methergin toegediend kregen, geen borstvoeding geven na de injectie en dit tot 12 uur na de laatste dosis.

Het fagg en de firma novartis vragen ook om alle bijwerkingen bij gebruik van Methergin te melden. Dat kan online bij het FAGG via www.gelefiche.be, via de ‘papieren gele fiche’ die ingesloten is bij de Folia Pharmacotherapeutica, of per e-mail naar adversedrugreactions@fagg-afmps.be.
Ook de firma Novartis vraagt om bijwerkingen aan hen te melden via drug.safety_belgium@novartis.be of via de gratis lijn 0800/94368.

Voor meer informatie over het geneesmiddel kan je het Medisch Departement van Novartis contacteren op 02 246 16 11.
15 nov 2011 09u07
Bron: NVKVV
meer over
zie ook rubriek