Onderzoekers vinden nieuw vruchtbaarheidsenzym

Britse onderzoekers hebben een enzym geÔdentificeerd dat zowel een rol blijkt te spelen bij onvruchtbaarheid als bij het ontstaan van miskramen. Het team van het Imperial College Londen publiceerde zijn resultaten in Nature Medicine.
De onderzoekers namen bij 100 vrouwen stalen uit de baarmoeder. Vrouwen die te kampen hadden met onverklaarbare onvruchtbaarheid, bleken hoge niveaus te hebben van het enzym SGK1 in het baarmoederslijmvlies, terwijl vrouwen die miskramen kregen, lage niveaus van hetzelfde enzym hadden.
Een op de zes vrouwen ondervindt problemen om zwanger te raken en een op de honderd vrouwen krijgt drie of meer miskramen na elkaar.

Het onderzoeksteam voerde eerder ook al gelijkaardige studies uit op muizen Wanneer ze bij de dieren extra copies van SGK1 inplanten, werden de muizen onvruchtbaar. De onderzoekers leiden daaruit af dat een daling van het SGK1 nodig is om de baarmoeder ontvankelijk te maken voor embryo's. Maar als het enzym tijdens de zwangerschap op een laag niveau blijft, lijkt dit andere problemen te veroorzaken, die miskramen in de hand werken.

Prof Jan Brosens, leider van het researchteam: "Ons experiment suggereert dat een tijdelijke daling van het enzym essentieel is om een zwangerschap te verkrijgen. Ik kan me voorstellen dat we in de toekomst kunnen proberen om bij vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen dit enzym te blokkeren, voor we met ivf starten."

De onderzoekers stelden ook vast dat lage niveaus van SGK1 ervoor zorgden dat het baarmoederslijmvlies meer kwetsbaar was voor cellulaire stress. "Dat kan mogelijk verklaren waarom lage niveaus van dit enzym meer voorkomen bij vrouwen met frequente miskramen," zegt dr. Madhuri Salker.
Prof Fleming van de British Fertility Society, noemt de ontdekking hoopgevend maar waarschuwt dat het enige tijd kan duren vooraleer dit kan vertaald worden naar de dagelijkse praktijk. "Het is positief dat we kunnen meten wat er ontbreekt, maar de volgende stap is om dit trachten te corrigeren."
Plaats een reactie
Naam
Mail
o
Voer de hierboven weergegeven code in.