Gebruik antipsychotica bij dementie varieert sterk

Het gebruik van antipsychotica bij demente ouderen met gedragsproblemen varieert in Nederland sterk per instelling, van 5 procent tot wel 52 procent. Dit blijkt uit onderzoek van promovendus Bert Kleijer. De variatie hangt niet alleen samen met de mate van probleemgedrag van de patiënten, zegt Kleijer. Instellingen met de meeste voorschriften voor antipsychotica zijn vaker grootschalig van opzet, liggen vaker in de stad en hebben de laagste cliënttevredenheid.
Effectiviteit
Bij slechts één op de zes patiënten treedt na het starten met antipsychotica verbetering op in het beloop van de klachten. Geïnterviewde specialisten ouderengeneeskunde hadden echter een positiever beeld van de werkzaamheid.

Bijwerkingen
De promovendus onderzocht ook drie mogelijke bijwerkingen van antipsychotica. Het risico op een beroerte blijkt vooral in de eerste weken van de behandeling verhoogd. Een verband met het risico op trombose, longembolie of hartinfarct vond Kleijer niet.

Niet te verdedigen
De cardiovasculaire bijwerkingen van antipsychotica lijken mee te vallen, vindt Kleijer het niet te verdedigen om op grote schaal antipsychotica voor te schrijven voor probleemgedrag bij patiënten met dementie.

Parkinsonisme
Bij 46 procent van de ouderen die het antipsychoticum haloperidol gebruikt, treedt parkinsonisme op. Op die bevinding promoveerde Wilma Knol vorige week.

Proefschrift
Bart Kleijer promoveert 19 oktober op zijn proefschrift 'Balancing the benefits and risks of antipsychotic use in elderly patients' aan de Universiteit Utrecht.
Plaats een reactie
Naam
Mail
o
Voer de hierboven weergegeven code in.