Nieuwe mammografiezaal in AZ Alma

AZ Alma bouwde op de dienst medische beeldvorming in campus eeklo een nieuwe digitale mammografiezaal uit. Hier worden vrouwen preventief gescreend op borstkanker. Het nieuwe mammografietoestel, de Mammomat Inspiration van Siemens, werkt digitaal en dat heeft alleen maar voordelen voor de patiënt: het is comfortabeler, gebruikt minder straling, werkt sneller en archiveert de beelden.
borstkanker treft bijna 1 op de 10 vrouwen’, zegt diensthoofd dokter Danny Meire. ‘Het is dan ook van het grootste belang dat eventuele kankercellen vroegtijdig opgespoord worden, want dat geeft de beste kans op genezing.’

Met de plaatsing van het nieuwe digitale mammografietoestel en het herinrichten van de onderzoeksruimte zorgt AZ Alma voor een maximaal comfort voor de patiënt. Tot dusver gebeurde de mammografie in campus eeklo op analoge toestellen die uiteraard ook goede beelden opleverden, maar met het nieuwe toestel gaat het voortaan sneller, veiliger en milieuvriendelijker.

‘Het digitale toestel laat toe om met een lagere stralingsdosis minstens even goede beelden te bekomen dan tot voor kort’, zegt dokter Meire. ‘En dit vinden de negen radiologen van AZ Alma heel belangrijk: ook bij de vernieuwing van onze RX-zaal vorig jaar in campus sijsele en eerdere investeringen in campus eeklo hebben we bewust geopteerd voor toestellen met lagere stralingsdosissen.’

De Mammomat Inspiration van Siemens zorgt ook voor een maximaal patiëntencomfort door bij elke borst de juiste compressiekracht, gebaseerd op de individuele borstkarakteristieken, toe te passen. Daardoor is het onderzoek ook minder pijnlijk of ongemakkelijk.

Tenslotte, en dat is ook heel belangrijk, kunnen de foto’s nu digitaal gearchiveerd worden. ‘Bij een mammografie is het nodig om de huidige toestand te vergelijken met vroegere foto’s’, legt dokter Meire uit. ‘Daarom moesten patiënten ook steeds hun oude foto’s meebrengen, maar soms waren ze die kwijt geraakt. Nu is dit uitgesloten, wij archiveren ze voor onze patiënten. En dat digitaal werken heeft ook consequenties voor het milieu, want chemische ontwikkelproducten zijn niet meer nodig.’

Voor de inrichting van de nieuwe mammografiezaal werden de vrouwelijke personeelsleden van de dienst medische beeldvorming aangesproken en dat resulteerde in een goede mix van aangename inrichting en functionaliteit. De kleuren met het warme AZ Alma-rood als basiskleur zijn maximaal op elkaar afgestemd. De vrouwelijke patiënten die reeds langs kwamen ervaren de inrichting als heel geslaagd.

De nieuwe digitale mammografiezaal in AZ Alma, campus eeklo, is nu al in gebruik en was een totale investering van 250.000 euro.
21 okt 2011 10u18
Bron: AZ Alma
zie ook rubriek
reacties
dit is mijn reactie
geplaatst door : rene 08 nov 2011 om 23u37.