Te weinig buiten spelen wordt gelinkt aan meer myopie

Kinderen die vaak buiten spelen, lopen minder risico op de ontwikkeling van myopie. Die potentiŽle link wordt gesuggereerd door nieuw onderzoek van de universiteit van Cambridge.
De onderzoekers maakten een analyse van acht eerdere studies, waarin meer dan 10.000 kinderen en adolescenten onderzocht werden. Ze ontdekten dat per extra uur dat kinderen buiten doorbrachten, het risico op myopie met zo'n 2 % verminderde. Blootstelling aan natuurlijk licht en de tijd die wordt gespendeerd aan het kijken naar voorwerpen in de verte zouden hierbij sleutelfactoren zijn, menen de onderzoekers. Zij stelden hun resultaten voor op de jaarlijkse meeting van de American Academy of Ophtalmology.

Het team van dr Justin Sherwin concludeerde dat bijziende kinderen gemiddeld 3,7 uur per week minder buiten doorbrachten dan kinderen met normaal zicht of verziendheid. De oorzaken van deze verschillen zijn niet helemaal duidelijk. De onderzoekers hadden verwacht dat kinderen die meer tijd buiten doorbrachten ook minder zouden lezen, studeren of op de computer spelen. Maar dat verband kwam niet tot uiting in alle studies. "We hebben meer precieze gegevens nodig om te achterhalen welke rol andere factoren spelen zoals het vaker gebruiken van het ver zicht, blootstelling aan natuurlijke ultraviolet straling en de rol van fysieke activiteit."

myopie komt vandaag in Groot-BrittanniŽ en de VS veel frequenter voor dan 30 ŗ 40 jaar geleden. Zo'n 1 tot 2 % van de kinderen tussen vijf en zeven jaar oud is bijziend. In AziŽ is de afwijking nog frequenter. In sommige delen van AziŽ heeft ongeveer 80 % van de bevolking ermee af te rekenen.
27 okt 2011 11u30
zie ook rubriek