KOESTER-project krijgt langverwachte structurele overheidssteun

Het thuiszorgproject KOESTER (‘Kinder Oncologische Eenheid voor Specifieke Thuiszorg En Rehabilitatie’) van het UZ Gent krijgt van de Vlaamse Gemeenschap nu ook structurele financiering, dankzij de erkenning als Pediatrische Liaisonfunctie. KOESTER is hiermee het eerste centrum in België dat die erkenning haalt. Het KOESTER-team viert op 28 oktober overigens zijn 20ste verjaardag tijdens een symposium in het ICC Gent. Het project is uitgegroeid tot een professioneel onderbouwd en onmisbaar deel van de werking van de kinderkankerafdeling van het UZ Gent.
PROFESSIONELE THUISZORG
KOESTER is een professionele thuiszorgequipe voor kinderen met een chronische en levensbedreigende ziekte en hun familie. Het team zorgt ervoor dat patiëntjes hun (veelal kanker-)behandeling in de palliatieve fase zo veel mogelijk thuis kunnen verderzetten. Het biedt naast thuisbegeleiding ook specifieke psycho-sociale zorg. De voorbije 20 jaar hebben meer dan 1300 kinderen koesterzorgen gekregen.

De ondersteuning van de zorg thuis gebeurt door gespecialiseerde liaisonteams die een verbinding vormen tussen het ziekenhuis en de verzorging thuis (huisarts, thuisverpleging, familiehulp,…) en daarin een ondersteunende en coördinerende rol opnemen. Zij begeleiden zorgverleners, ouders en kinderen in de curatieve en palliatieve fase. Ook post-palliatief kunnen ze de familie bijstaan bij de rouwbegeleiding. De liaisonteams staan ten slotte ook in voor een vlotte en duidelijke communicatie tussen de thuiszorg en het ziekenhuisteam.

LIAISON OOK VOOR ANDERE ZIEKENHUIZEN
In het kader van het Nationale kankerplan (‘Actie 23’) van minister Laurette onkelinx en mede op initiatief van de gemeenschappen werden er sinds 2008 concrete afspraken gemaakt voor de organisatie van palliatieve zorg aan pediatrische patiënten. Ongeveer een jaar geleden kwam er een Koninklijk Besluit over de erkenning van de functie ‘pediatrische liaison’. De liaisonerkenning die KOESTER sinds deze maand heeft, betekent dat medewerkers van het team ook kunnen ingezet worden bij kinderen die in andere (partner)ziekenhuizen een behandeling volgen. In dergelijke gevallen sluit het ziekenhuis in kwestie een samenwerkingsakkoord met de functie pediatrische liaison van het UZ Gent.

FINANCIELE INJECTIE
Voor de realisatie van dit project stelt de Vlaamse Gemeenschap de nodige financiële middelen ter beschikking. Het UZ Gent heeft hier jarenlang voor geijverd. Tot nu kwamen de financiële middelen voornamelijk voort uit sponsoring via de vzw Kinderkankerfonds die met hulp van vele acties en donaties dit project gedurende 20 jaar kon waar maken. Ook De Vlaamse Liga tegen Kanker (Kom Op Tegen Kanker) en enkele tijdelijke interventies van overheden zoals de Provincie Oost-Vlaanderen hebben dit project steun verleend.

Via het Kankerplan kwam er recent projectmatige financiering die dankzij de erkenning nu dus structureel wordt. "We zijn hier bijzonder blij mee. De erkenning als liaison bevestigt niet alleen de expertise van de KOESTER-equipe als verlengstuk van het ziekenhuis, maar ook onze overtuiging dat degelijke en transmurale comfortzorg voor alle kinderen en palliatieve zorg voor ongeneeslijk zieke kinderen in het bijzonder een must is", zegt prof. dr. Yves Benoit, afdelingshoofd Pediatrische Hemato-Oncologie en Stamceltransplantatie in het UZ Gent en voorzitter van de vzw Kinderkankerfonds.
27 okt 2011 12u29
Bron: UZ Gent
zie ook rubriek