Eerste ziekenhuis in Frankrijk installeert antibacteriële koperen oppervlakken om ziekenhuisinfecties te bestrijden

Het Centre Hospitalier de Rambouillet, in de buurt van Parijs, is het eerste ziekenhuis in Frankrijk dat antibacteriële koperen oppervlakken installeert om ziektekiemen te bestrijden en het risico op ziekenhuisinfecties te verminderen.
Bedspijlen, karretjes, kranen, trapleuningen, deurklinken en duwplaten in koper en koperlegeringen werden geïnstalleerd in de afdeling intensieve zorgen en de pediatrie. Het is bewezen dat antibacteriële koperen oppervlakken in staat zijn bacteriën, virussen en schimmels – waaronder mrsa, C. difficile en Influenza A – permanent te weren uit klinische omgevingen.

Jean-Pierre Richard, directeur van Rambouillet: “Op basis van 15 jaar wetenschappelijk onderzoek in laboratoria en ziekenhuizen, waarmee de antibacteriële eigenschappen van koper werden aangetoond, hebben we besloten onze afdelingen intensive care en pediatrie ermee uit te rusten. We willen aan proactieve risicopreventie doen door innoverende materialen te gebruiken die op geen enkele wijze een impact zullen hebben op het werk van ons medisch personeel. Het voornaamste doel van deze operatie is de verbetering van het welzijn en de veiligheid van onze patiënten.”

Dr. Patrick Pina, hoofd van het hygiënedepartement van het Rambouillet-ziekenhuis: “Nu we geconfronteerd worden met kiemen en bacteriën die steeds resistenter worden tegen antibioticabehandelingen, is de preventie van ziekten voor ons een nieuwe prioriteit. Het is cruciaal dat afdelingen zoals de intensieve zorgen en de pediatrie maatregelen treffen om de verspreiding tegen te gaan van ziektekiemen die anders tot een epidemie onder onze bijzonder kwetsbare patiënten zouden kunnen leiden.”

Dr. Pina is verantwoordelijk voor de evaluatie van deze maatregel ter preventie van ziekenhuisinfecties. De resulterende gegevens zullen worden gebruikt om het Franse Ministerie van Volksgezondheid te informeren bij een eventuele veralgemeende invoering van koperen oppervlakken in de gezondheidszorg.

Hij voegt er nog aan toe: “Dankzij ons evaluatieprotocol kunnen we bepalen of koper een centrale rol kan spelen in de preventie van infecties in ziekenhuizen. We hopen dat onze resultaten even hoopgevend zullen zijn als die in de Verenigde Staten.”

In juli laatstleden stelde Professor Michael Schmidt van de Medical University of South Carolina op ICPIC in Genève de eerste resultaten1 voor van een studie in drie Amerikaanse ziekenhuizen. Daaruit bleek dat door de vervanging van slechts zes belangrijke oppervlakken met antibacteriële koperen equivalenten, het risico op ziekenhuisinfecties voor de patiënten met ruim 40% afnam.

Directeur Jean-Pierre Richard legt uit: “Er is steeds meer bewijs dat de omgeving een belangrijke rol speelt in de transmissie van infecties, en naast standaardpraktijken zoals het systematisch wassen van de handen, helpen koperen oppervlakken aanzienlijk om bacteriële besmettingen te verminderen. Antibacterieel koper werkt aanvullend doordat het besmettingen via oppervlakken tussen schoonmaakbeurten door verhindert, terwijl niet-koperen oppervlakken bacteriën en virussen opstapelen tot ze weer schoongemaakt worden.”

Claude Rambaud, Voorzitster van Le Lien, een oudervereniging: “Elk jaar overlijden 3.500 mensen door nosocomiale ziektes die ze opliepen terwijl ze voor een behandeling in het ziekenhuis waren. Dat cijfer is vergelijkbaar met het aantal verkeersslachtoffers! Kort gezegd, de strijd tegen deze infecties moet nationaal worden aangepakt. Als de resultaten van de Franse studie overtuigend blijken, zoals het geval was met alle studies tot nu toe in de wereld, moeten we er rekening mee houden en ervoor zorgen dat koper als een ernstig middel wordt beschouwd ter verbetering van de beleidslijnen voor risicobeperking in ziekenhuizen.”
31 okt 2011 09u08
zie ook rubriek