Mee op zoek naar illegale geneesmiddelen

Vaigra, vermageringspillen en hormonen... Wie ze in België niet vindt, kan ze met een muisklik in het buitenland bestellen. Maar niemand weet wat hij uiteindelijk in zijn bus krijgt. Bij de douane van de luchthaven werkt een team met een neus voor valse en illegale geneesmiddelen, verboden kruiden en verdachte zalfjes...
'de apotheker' wreef de slaap uit de ogen en trok op vroeg-ochtendlijke zoektocht naar illegale en verboden geneesmiddelen. Illegaal en verboden zijn in dit geval niet hetzelfde. Elk geneesmiddel dat de Belgische grens oversteekt en hier verkocht wordt buiten een apotheek, is illegaal. Maar een geneesmiddel kan ook vals zijn, namaak. Al leert onze tocht met de heren en dame van de Groep Anti-drugs van de douane (deel van Financiën) dat dit niet wil zeggen dat al die vervalste geneesmiddelen ook waardeloos zijn. Soms scheelt er wel iets met de aangegeven inhoud, maar van een vanzelfsprekende onderdosering is daarom geen sprake. Bewijs daarvan is een gigantisch lot vervalste antibiotica waar, uit onderzoek, naar boven kwam dat de dosering zowat het dubbele was dan aangegeven op het doosjes.

Jaarlijks passeren er via het postsorteercentrum van de luchthaven van Zaventem zowat 144 miljoen poststukken. Het is een van de taken van het zevenkoppige GAD-team - vijf op het terrein - om daar de verdachte pakjes uit te halen. "Je krijgt er een neus voor", lacht de nestor van het team, Pol Meuleneire. Al meer dan 20 jaar werkt hij op Zaventem. Met volle goesting, zegt hij verschillende keren. "Telkens als ik er een illegale lading uit kan halen, ben ik een gelukkig man."

Het GAD-team werkt op drie grote terreinen: drugs en geneesmiddelen, beschermde planten en dieren en namaak. "Al is er vaak een overlapping tussen de beschermde planten en dieren en de geneesmiddelen. Wij hebben hier vaak te maken met Chinese kruiden, verboden in België maar gegeerd door de Chinezen in ons land. Die kruiden zijn tegelijkertijd vaak ook beschermd door de Conventie van Washington, waardoor de handel ervan op de twee terreinen strafbaar is."
31 okt 2011 09u35
meer over
zie ook rubriek