UZA-neurochirurgen leggen hart stil voor operatie hersenbloedvaten

In het UZA worden patiënten met aneurysma’s (aangeboren defecten in bloedvaten in de hersenen) sinds kort geopereerd terwijl hun hart stilstaat. Dit zorgt voor minder complicaties en meer succes bij de operatie. Het UZA is het enige Belgische ziekenhuis dat deze techniek – met succes – toepast. Tot nog toe werden 30 patiënten op deze manier geopereerd.

In het UZA worden jaarlijks meer dan 100 patiënten met een aneurysma gezien. Dit is een soort uitstulping van de wand van een hersenslagader. Men kan het vergelijken met een fietsband waarbij er een gat in de buitenwand zit en op die plaats de binnenband naar buiten puilt. Deze uitpuiling noemt men een aneurysma. Het is een aangeboren defect in het bloedvat. De meeste patiënten zijn tussen 60 en 80 jaar oud. Vooral vrouwen worden hier door getroffen.

De behandeling bestaat uit een operatie via de lies (endovasculair) of uit een chirurgische operatie. Bij dat laatste plaatst de hersenchirurg een klemmetje (clip) op de hals van het aneurysma zodat de bloedaanvoer naar de uitstulping wordt afgesloten. Vernieuwend is dat de hersenchirurgen hier sinds kort ook een nieuwe techniek bij gebruiken. Anesthesist dr. Vera Saldien had immers het lumineuze idee om een techniek die reeds in de cardiologie wordt toegepast tijdens de plaatsing van stents, nl. ‘rapid ventricular pacing’ ook toe te passen bij deze specifieke hersenoperaties. Men plaatst hierbij een slang in het hart waardoor de bloeddruk (gedurende maximaal 40 seconden) stopt en het veiliger wordt om te opereren. Dr. Tomas Menovsky, neurochirurg: “Omdat de druk van het aneurysma wordt weggehaald is de kans dat het bloedvat openspringt veel kleiner met een veiligere en succesvollere operatie tot gevolg.”

Tot nog toe wordt de techniek enkel uitgevoerd in het UZA en werden er reeds 30 patiënten succesvol op deze manier geopereerd.

14 okt 2011 08u52
Bron: MagUZA.be
zie ook rubriek
Plaats een reactie
Naam
Mail
o
Voer de hierboven weergegeven code in.