Belgische wereldprimeur voor robot-endoscopische bijschildklierresectie

Endocrien chirurg Sam Van Slycke van het OLV Ziekenhuis te Aalst heeft eind september als eerste in de wereld een robot-endoscopische bijschildklierresectie uitgevoerd. De robot wordt in het OLV Ziekenhuis al regelmatig ingezet voor het wegnemen van de baarmoeder, voor prostaatverwijdering en voor hartoperaties.
Het is echter de eerste keer dat een chirurg de robot ook hanteerde om de bijschildklier bij een patiŽnt te verwijderen. Nu de knowhow in het OLV ziekenhuis ter beschikking is, is het de bedoeling om deze techniek standaard toe te passen bij patiŽnten die een hyperfunctionerende bijschildklier hebben. Dokter Sam Van Slycke, algemeen en endocrien chirurg in het OLV ziekenhuis, is de eerste arts ter wereld die de volledige endoscopische techniek met de robot toepaste. Sinds begin 2010 gebeurde de bijschildklierresectie in het OLV Ziekenhuis al op endoscopische wijze. Dr. Van Slycke was daarmee pionier in BelgiŽ. De meeste Belgische ziekenhuizen gebruiken nog steeds de 'klassieke manier' om de bijschildklier te verwijderen. Daarbij worden de vier bijschildklieren via een grotere insnede nagekeken.

De ingreep die recent met de robot werd gerealiseerd verliep via een operatie' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>kijkoperatie in de hals. De robot biedt als grote voordeel een perfecte beeldstabiliteit, het 3-dimensioneel zicht en de mogelijkheid om elk detail haarscherp in beeld te brengen. Dit is van het allergrootste belang, omdat omliggende structuren absoluut gespaard dienen te worden. Alle voordelen met betrekking tot minimaal invasieve heelkunde worden dankzij de robot optimaal aangewend.

Dr. Sam Van Slycke: "Los van het esthetische resultaat met nagenoeg onzichtbare littekens, heeft de patiŽnt met deze operatie geen risico op tijdelijke daling van het calcium, gezien er slechts ťťn bijschildklier wordt benaderd. In de toekomst zal deze techniek wellicht in dagkliniek kunnen worden uitgevoerd. Momenteel dient de patiŽnt nog ťťn nacht in het ziekenhuis te blijven."

Aan de operatie gaat een zeer intensieve multidisciplinaire samenwerking tussen verschillende artsen vooraf. De hyperfunctionerende bijschildklier moet voor de operatie exact kunnen gelokaliseerd worden. Dat gebeurt aan de hand van een sestamibi SPECT-ct-scan en een echografie. Naast de chirurg zijn ook de radioloog, de endocrinoloog en de medisch nuclearist van dichtbij bij deze ingreep betrokken.
14 okt 2011 10u20
zie ook rubriek