Lichte stijging Vlaamse vroeggeboortes

In Vlaanderen worden baby's steeds vroeger geboren. Dat blijkt nu ook uit de eerste cijfers van een Europees onderzoek. Vooral in Groot-Brittannië ligt het aantal vroeggeboortes opmerkelijk hoog.
Het gaat om de baby's die nog voor 32 weken zwangerschap worden geboren. Zij maakten in 2003 1,2 procent van alle Vlaamse geboortes uit, wat een lichte stijging betekent. 'tweelingen zijn de grootste oorzaak', aldus Guy Martens van het Centrum voor Perinataal Onderzoek.

De toename van vroeggeboortes is al langer een trend. Zo is het aantal baby's in Vlaanderen dat voor 37 weken zwangerschap ter wereld komt de laatste tien jaar gestegen met 24 procent. Hun aandeel bedraagt nu 6,6 procent van alle geboortes in Vlaanderen, tegen 5,3 procent tien jaar geleden.

Uit het Europees mozaïekonderzoek, dat gevoerd wordt in tien Europese regio's, blijkt nu dat ook bij de kinderen die nog vroeger ter wereld komen een stijgende trend merkbaar is.

"In 1994 maakten baby's die voor 32 weken ter wereld kwamen nog maar 0,8 procent van het aantal geboortes uit, terwijl het nieuwste cijfer voor Vlaanderen 1,2 procent is. Het is ieder jaar een minieme stijging, maar over al die jaren is het toch wel een duidelijke toename", aldus Martens.

Te veel stress, te veel roken en de zwangerschap langer uitstellen zijn een paar redenen die neonatologen aanvoeren als verklaring voor die stijgingen.

Maar zeker wat Vlaanderen betreft zijn het duidelijk ook de meer- en tweelingen, als resultaat van kunstmatige bevruchting, die voor meer vroeggeboortes zorgen.

Martens: "Die kunstmatige bevruchting, waardoor de kans op meerlingen erg toeneemt, heeft voor een wildgroei gezorgd. Tweelingen worden sowieso vroeger geboren en meerlingen zeker. Zij maken 60 procent van het aantal vroeggeboortes uit. Maar sinds juli 2003 is er een decreet dat bepaalt dat kunstmatige bevruchting enkel wordt terugbetaald als nog maar een embryo wordt teruggeplaatst. Daardoor zal het fenomeen van de 'kunstmatige meerlingen' nu wel steeds meer de kop ingedrukt worden."

Vorig jaar bleek bijvoorbeeld al dat het aantal tweelingzwangerschappen door die nieuwe regeling ondertussen alweer fiks is gedaald. Dat wordt echter nog niet weerspiegeld in de Europese mozaïekstudie.

De volledige resultaten daarvan worden in de lente uitgebracht. Maar nu al is duidelijk, zo schrijven Britse media, dat het Britse aantal vroeggeboortes opmerkelijk hoog ligt.

Nergens in Europa zijn er meer vroeggeboortes dan in Groot-Brittannië, zo schrijft The Daily Telegraph op basis van gesprekken met de Britse onderzoekers. "In vergelijking met de rest van Europa hebben wij erg veel vroeggeboortes", aldus professor David Field.

Field en zijn collega's wijzen erop dat het ermee te maken kan hebben dat veel Britse vrouwen tot laat in hun zwangerschap blijven werken, wat extra stress oplevert. Ook het aantal Britse vrouwen dat na hun veertigste nog moeder worden neemt toe. Zij zijn nu al met 25.000 per jaar, wat ook al het aantal vroeggeboortes omhoog duwt.

Volgens Martens is ook het hoge aantal Britse tienerzwangerschappen een verklaring. Martens: "Net zoals bij te oude moeders is ook bij te jonge moeders de kans op vroeggeboorte hoog. In Groot-Brittannië zijn beide extremen aanwezig. Terwijl het aantal tienerzwangerschappen hier misschien op 2 procent ligt, is het daar 8 tot 9 procent."

Kunstmatige bevruchting, waardoor kans op meerlingen toeneemt, heeft voor wildgroei gezorgd
09 jan 2007 11u53
Bron: De Morgen
zie ook rubriek