Luik deelt medische heroïne uit

Luik, dat 3.000 heroïneverslaafden kent, start in het najaar met de verstrekking van gratis heroïne. De verstrekking van heroïne onder medische begeleiding is een omstreden experiment. Maar volgens de Luikse burgemeester, Willy Demeyer (PS), is het de enige oplossing waar zware heroïneverslaafden baat bij hebben. Luik volgt het voorbeeld van andere steden - in Zwitserland, Nederland, Duitsland en Spanje - waar een deel van de heroïneverslaafden gratis heroïne krijgen.
Het gaat om een groep langdurige heroïnomanen, bij wie therapie na therapie is mislukt. Dergelijke verslaafden zijn lichamelijk en geestelijk fel afgetakeld. Ze plegen vaak kleine criminaliteit, zoals inbraken in auto's, om hun dagelijkse shot te kunnen betalen. Dat veroorzaakt een sterk onveiligheidsgevoel bij de Luikenaars.

Geen enkele behandeling, ook niet de toediening van het vervangmiddel methadon, blijkt de langdurige verslaafden te helpen.

Luik denkt al een tiental jaar na over de gratis verstrekking van heroïne onder medische begeleiding, en de hele gemeenteraad heeft met het experiment ingestemd, voert burgemeester Demeyer als verdediging aan.

In de herfst van dit jaar is het zover. De minister van Volksgezondheid, Rudy Demotte, en de minister van Justitie, Laurette onkelinx (beiden PS), hebben hun fiat gegeven. Ze betalen ook mee voor het project, dat 3,33 miljoen euro kost.

Voor het experiment zijn 200 heroïneverslaafden geselecteerd. De helft van hen krijgt een behandeling met farmaceutische heroïne (diacetylmorfine). De andere helft vormt de controlegroep die methadon krijgt.

De deelnemers worden medisch en psychosociaal opgevolgd door de hulpdiensten, zodat men kan nagaan of het experiment een meerwaarde biedt in vergelijking met de methadonbehandeling.

Het experiment loopt drie jaar en er komen geen gebruikersruimten waar verslaafden zichzelf kunnen injecteren. Dat laatste blijft strafbaar.

De verslaafden moeten zich elke dag, ook tijdens het weekeinde, drie keer per dag in het ziekenhuis melden en een behandeling volgen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de verslaafden op lange termijn toch van de drugs af geraken.

De Vlaamse christen-democraten verzetten zich tegen het experiment. Voorzitter Jo Vandeurzen en het kamerlid Tony Van Parys, ex-minister van Justitie, zakten in juni 2006 nog af naar Luik, op uitnodiging van burgemeester Demeyer.

,,Heroïne verstrekken is voor ons een stap te ver'', zei Vandeurzen toen. ,,Daarmee pak je de grond van de zaak niet aan'', aldus Van Parys. ,,Dat doe je met sociale begeleiding.''

CD&V vindt dat eerst de methadonverstrekking - wettelijk mogelijk sinds 2002 - geëvalueerd moet worden. ,,Men wil nu een nieuw experiment beginnen, terwijl we niet eens weten wat de methadonverstrekking oplevert.''
13 feb 2007 08u53
zie ook rubriek