België ontsnapt voorlopig aan privatisering gezondheidszorg

België slaagt er nog in om te ontsnappen aan de grote internationale tendens om de gezondheidszorgen gedeeltelijk te privatiseren. Maar op middenlange termijn, zou België die tendens volgen. Dat blijkt uit een studie van Ernst&Young over de privatisering van de gezondheidszorg in zeven Europese landen en de VS.
In de westerse landen doet de veroudering van de bevolking en de vooruitgang van de medische wetenschap de gezondheidszorg wegen op de overheidsfinanciën. Die tendens gaat samen met een gedeeltelijke privatisering, stelt Ernst&Young. ,,België is een van de weinige landen dat gekozen heeft voor een ander spoor.''

België blijft kiezen voor een publieke ziekteverzekering en probeert de consumptie van de gezondheiszorgen te limiteren, onder andere met een verhoging van het remgeld. In het buitenland zijn er al meer privé-verzekeringen. In de studie wordt geopperd dat België misschien ook moet denken aan een basispakket zorgen en gespecialiseerde dienstverlening moet overlaten aan privé-verzekeringen.

Volgens het onderzoek zou de fusie van een aantal ziekenhuizen in België en de professionalisering van hun structuren wijzen op een nakende privatisering.
02 mrt 2007 09u42
zie ook rubriek