Minstens 40.000 extra rusthuisplaatsen nodig

Tweeduizend extra rusthuisplaatsen per jaar gedurende twintig jaar. Dat is wat een van de toplui van het christelijke ziekenfonds CM, Ignace Leus, zegt dat nodig is. Vlaanderen heeft nu 64.000 rusthuisplaatsen. Tegen 2025 moeten dat er zeker 104.000 zijn, volgens hem. Maar tegen 2025 verdubbelt het aantal 80-plussers, tot 208.000. Trekt men die cijfers lineair door, dan zijn niet 104.000 maar 131.000 plaatsen nodig: dubbel zoveel als nu. De gezondheid van de 80-plussers zal verder toenemen, en de thuiszorg ook, redeneert Leus; het kan zijn dat 104.000 plaatsen volstaan.
Er is twijfel of die inschatting realistisch is. De generaties die straks 80 worden, hadden minder kinderen dan de vorige generaties. De bereidheid van die kinderen om hen te verzorgen neemt niet echt af, maar is minder constant, leert onderzoek.

En zelfs als die 104.000 plaatsen volstaan, blijft de vraag of de huidige initiatiefnemers van rusthuizen die investering aankunnen. Dat zijn overwegend vzw's en lokale overheden. De Vlaamse overheid heeft wel een inhaalprogramma voor haar subsidies voor investeringen in rusthuizen, maar het lijkt waarschijnlijk dat dit niet zal volstaan en dat dus privé-investeringen nodig zijn.

De Vlaamse overheid is erg terughoudend op dat vlak; recentelijk ontwikkelde ze wel een formule van gewaarborgde leningen. In de omringende landen en in Wallonië en Brussel hebben privé-rusthuizen al langer een groter aandeel. Financiële groepen, commerciële zorggroepen en vastgoedbedrijven kopen rusthuizen op en zoeken uitbaters.

Volgens Ignace Leus (CM) zijn hoe dan ook extra stimulansen nodig voor de mantelzorg.

En volgens hem is het ook nodig zorgdiensten aan huis fiscaal aftrekbaar te maken, netzoals de kinderopvang, zegthijin Het Laatste Nieuws.

De partij Spirit verzet zich tegen deze fiscale aftrekbaarheid omdat die vooral de beterverdieners ten goede komt. De partij pleit voor de betere uitbouw van de thuiszorg en bejaardenzorg en een verhoging van de uitkeringen van de zorgverzekering.
05 mrt 2007 08u59
zie ook rubriek