Nieuw 'wondermiddel' tegen cholesterol werkt niet

Een nieuw middel tegen een verhoogd cholesterolgehalte, Torcetrapib, werkt niet. Dat meldt het Nederlandse Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam maandag op basis van een internationaal onderzoek. Het nieuwe medicijn zou voor een doorbraak moeten zorgen in de behandeling van hart- en vaatziekten.
Torcetrapib zou aderverkalking door cholesterol moeten tegengaan, maar volgens John Kastelein, onderzoeker van het AMC, is door het middel de aderverkalking bij sommige patiënten toegenomen. "De studies laten zien dat het middel Torcetrapib geen gunstig effect heeft op aderverkalking."

Het Amerikaanse onderzoek Illuminate zou vorig jaar de effectiviteit van het medicijn hebben moeten bewijzen, maar het onderzoek werd voortijdig beëindigd.

De sterfte onder deelnemers bleek om onbekende reden zestig procent hoger dan patiënten die alleen 'reguliere' medicijnen kregen toegediend. Twee internationale studies onder Nederlandse leiding hebben nu de resultaten van Illuminate uitgediept.

Eén van de belangrijkste oorzaken van hart- en vaatziekten is slagaderverkalking. Dit wordt veroorzaakt doordat 'slecht' cholesterol zich hecht aan de binnenkant van de vaatwand.
27 mrt 2007 08u52
Bron: De Morgen
zie ook rubriek