Vitamine K2 voor sterke botten en schone bloedvaten

Vitamine K2 speelt een sleutelrol bij het behoud van sterke botten en gezonde bloedvaten. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht, waarvan de resultaten verschijnen in de aprilnummers van de wetenschappelijk gezaghebbende tijdschriften Blood en Osteoporosis International. Hoewel reeds langer bekend was dat vitamine K2 een gunstig effect op botten heeft, is nu ook het achterliggende mechanisme ontdekt.
In een onderzoek onder 350 vrouwen na de overgang werd gevonden dat bij inname van een vitamine K2 supplement de botten, juist op kritieke plaatsen zoals de heup, dikker worden en dus minder snel breken terwijl in de placebogroep de botsterkte juist afnam met ongeveer 1Ĺ % per jaar.

Verkalkte bloedvaten
Ook op verkalkte bloedvaten werd een opzienbarend effect gevonden. Nadat de onderzoekers eerder in een diermodel hadden aangetoond dat vitamine K2 de verkalking van de bloedvaten remt, is nu ook gevonden dat reeds gevormde kalkmassa's uit de aderen verdwijnen bij inname van hoge doses vitamine K.

Natto
Tevens werd bewezen dat het natuurlijke vitamine K2 (menaquinon-7) de meest effectieve vorm van vitamine K is. Een probleem is dat er maar weinig voedingsmiddelen zijn waarin deze vorm van vitamine K voorkomt. In lage doseringen zit het in kaas en kwark, en alleen het Japanse product natto bevat zeer hoge concentraties menaquinon-7. Daarom is er sinds kort in Nederland een natto-extract verkrijgbaar bij drogist en apotheker, waarin het natuurlijke menaquinon-7 in geconcentreerde vorm verwerkt is. Ook in andere Europese landen zal het product dit jaar op de markt komen.
02 apr 2007 09u35
zie ook rubriek