Euthanasie bij baby's is realiteit

Op driehonderd overlijdens bij baby's jonger dan een jaar, is zowat de helft het gevolg van actieve levensbeŽindiging. Dat schrijft La Derniere Heure woensdag op basis van een studie van professor Veerle Provoost van de universiteit Gent.
Provoost boog zich voor haar onderzoek over de medische dossiers van zo'n 300 baby's. Ze ondervroeg ook de behandelende artsen naar de precieze doodsoorzaak. In ongeveer 150 gevallen -de helft van de onderzochte dossiers- was er sprake van actieve levensbeŽindiging.

Het ging bijvoorbeeld om het stopzetten van de behandeling of het toedienen van opiaten waarvan men weet dat die fataal kunnen zijn. In negen procent van de onderzochte gevallen werden expliciet producten toegediend om een einde te maken aan het leven van het kind.

In die laatste gevallen ging het om kinderen met geen enkele overlevingskans of, voor 30 procent, met weinig hoop op een aanvaardbare levenskwaliteit. In de meeste gevallen (84%) werd de beslissing genomen in overleg met de ouders.
11 apr 2007 10u16
zie ook rubriek