Nieuwe verklaring voor toename hart-en vaatziekten na menopauze

Stijging van het lichaamseigen afbraakproduct van eiwiten ADMA (Asymmetrisch Dimethylarginine) is verantwoordelijk voor de toename van hart- en vaatziekten bij vrouwen na de overgang. Een hogere ADMA concentratie in het bloed zorgt ervoor dat bloedvaten minder goed werken en daardoor neemt de kans op hart- en vaatziekten toe.
Oestrogenen verlagen de ADMA concentratie in het lichaam. In de overgang daalt echter de oestrogeenproductie, waardoor een hogere concentratie ADMA ontstaat en dus de kans op hart- en vaatziekten toeneemt. Dit blijkt uit onderzoek van gynaecoloog in opleiding Marieke Verhoeven, zij promoveerde op 19 april aan VU medisch centrum. Met dit onderzoek is een nieuwe risicofactor gevonden van hart –en vaatziekten bij vrouwen in de overgang.


Hart- en vaatziekten vormen de belangrijkste doodsoorzaak in de Westerse wereld. Vrouwen voor de overgang hebben een lager risico op hart- en vaatziekten dan mannen van dezelfde leeftijd, maar na de menopauze neemt de kans op hart- en vaatziekten bij vrouwen snel toe. Door de eierstokken geproduceerde hormonen (oestrogenen en progesteron) spelen een rol bij de bescherming van jongere vrouwen tegen hart- en vaatziekten.


Toediening van oestrogenen aan vrouwen in de overgangsjaren zou de kans op hart- en vaatziekten kunnen verlagen door het verlagend effect op ADMA. Uit het onderzoek van Verhoeven blijkt dat oestrogeen toediening in de vorm van een tablet beter werkt op ADMA verlaging dan in spray- of pleistervorm.
27 apr 2007 09u54
zie ook rubriek