Eind deze eeuw lijdt iedereen aan hooikoorts

Nooit eerder dook hooikoorts zo vroeg en zo hevig op als dit jaar. De overdreven hygiëne bij Vlaamse gezinnen en de toename van de luchtvervuiling waren al een tijdje de grote boosdoeners. «Door de warmte en lange droogte komt daar nu ook nog eens het stuifmeel van bomen en planten bij. Logisch dat we nu al de eerste hooikoortspieken noteren», zegt Philippe Gevaert, als doctor gespecialiseerd in allergieën. De medische wereld houdt de toename van het aantal hooikoortslijders nauwgezet in de gaten. Sommige prognoses verwachten dat eind deze eeuw iederéén aan hooikoorts lijdt, tegenover de 25 procent nu. «Ik hoop dat die voorspelling overdreven is», zegt Gevaert. «Maar het is wél de hoogste tijd dat er actie wordt ondernomen.»
De hoofdoorzaken van hooikoorts zijn al lang bekend: de toename van het aantal roet- en fijnstofdeeltjes voornamelijk boven de steden en de overdreven hygiëne, die het lichaam gevoeliger maakt voor parasieten en bacteriën. «Studies hebben uitgewezen dat onze propere levensstijl invloed heeft op ons afweersysteem en rechtstreeks leidt tot de toename van het aantal allergieën», zegt Philippe Gevaert (Universiteit Gent). «Kinderen die vroeger onder één dak op de boerderij sliepen, en melk recht uit de koekan dronken, hadden minder last van hooikoorts. Maar tegenwoordig wordt ons eten zuurstofarm verpakt. En bij elk medisch probleem staat het potje antibiotica klaar. Zo ondermijnen we de natuurlijke weerstand van ons lichaam. De minste aanval van pollen veroorzaakt dan meteen niesbuien, prikkelende ogen en een lopende neus.»

ook op platteland
Ook Marleen Finoulst, hoofdredactrice van het 'lijfblad' Bodytalk en auteur van een boek over allergieën, zag de voorbije 15 jaar een gestage groei van het aantal patiënten. «Een nieuw verschijnsel is dat hooikoorts niet alleen meer in steden piekt, maar ook op het platteland», zegt de medisch experte. «Er komen steeds meer fijne stofdeeltjes in de lucht die door de wind in alle richtingen worden geblazen, tot in velden, weiden en afgelegen woongebieden. als die zich mengen met het pollen van planten en bomen, hangt er een gevaarlijke cocktail in de lucht voor mensen die gevoelig zijn voor allergieën.» Niet alleen de geografische spreiding is opvallend, ook de tijdstippen. «Hooikoortsklachten in april zijn niet uitzonderlijk, maar het huidige hoge aantal is dat wel. De verklaring ligt bij de klimaatverandering: planten bloeien vroeger en langer. Logisch gevolg: meer mensen worden door allergieën getroffen, en over een langere periode.»

VOEDINGSINDUSTRIE
Vraag is hoe die trend omgebogen kan worden. «Ik denk dat de voedingsindustrie daarin een belangrijke rol kan spelen», zegt Philippe Gevaert. «Verschillende studies onderzoeken nu al of goedaardige bacteriën in het voedsel ons afweersysteem opnieuw op het rechte pad kunnen brengen. Misschien moet er maar eens overwogen worden om zulke bacteriën in voedsel te stoppen. Een aantal voedingsbedrijven is daar nu al mee bezig, onder meer via yoghurtdrankjes. Op die manier kunnen we ons op 'natuurlijke wijze' opnieuw immuniseren. Daarnaast denk ik dat ook vaccinaties een oplossing betekenen. als hooikoorts zo'n opmars maakt, mogen we geen enkele oplossing uitsluiten.»
03 mei 2007 14u13
zie ook rubriek