Tropisch Instituut onderzoekt Belgische muggenpopulatie

Veldonderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen gaan de komende twee jaar op bijna honderd verschillende plaatsen in ons land muggen vangen om hun populatie te inventariseren. Dat is nodig omdat door de almaar groeiende globalisering van de wereld en de toenemende opwarming van de aarde, vectoroverdraagbare ziekten opnieuw zouden kunnen opduiken in Europa.
Die ziekten worden overgedragen door muggen. Grondige kennis rond de biodiversiteit van eigen en exotische muggen in België ontbreekt en heeft volgens het ITG een heuse inhaalbeweging nodig.

De inventarisering is een eerste stap om het risico op ziekte-uitbraken in te schatten, om modellen op te stellen die de aan- en afwezigheid van muggensoorten kunnen voorspellen en om de impact van temperatuur op de ontwikkeling van exotische soorten in ons land te bestuderen.

Het grootschalige onderzoeksproject MoDiRisk (Mosquitoes vectors of Disease: spatial biodiversity, drivers of change and Risk) wordt gesubsidieerd door het federale wetenschapsbeleid en gebeurt in samenwerking met onder meer de universiteit van Louvain-La-Neuve, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en de Nederlandse universiteit van Wageningen.
03 mei 2007 09u34
zie ook rubriek