Zuigelingen in ontwikkelinglanden minder snel afnavelen

Het advies van de WHO om de navelstreng snel af te klemmen om bloedverlies bij de moeder te voorkomen, moet worden herzien. De navelstreng zou pas drie minuten na de geboorte worden afgebonden, want dit verkleint de kans op bloedarmoede. Vooral voor ontwikkelingslanden is deze wijziging van groot belang. Dit stelt kinderarts Patrick van Reenen in AMC Magazine.
In Westerse landen wordt volgens Van Rheenen vaak wel al langer gewacht met afnavelen. Zo heeft de International Federation of Gynaecology and Obstetrics in september 2006 snel afnavelen uit de richtlijnen verwijderd. "De WHO moet nog volgen", aldus Van Rheenen. Ontwikkelingslanden volgen nog de richtlijnen van de WHO, terwijl zuigelingen een belangrijke hoeveelheid extra ijzer en rode bloedcellen krijgen als de navelstreng pas na drie minuten wordt afgeklemd.
Van Rheenen deed promotieonderzoek in LibiŽ en Zambia, waar veel kinderen bij de geboorte met een ijzergebrek kampen. Bij de onderzochte kinderen die direct waren afgenaveld, daalde het hemoglobinegehalte van sneller. Op de leeftijd van vier maanden hadden deze baby's een twee keer hogere kans op bloedarmoede. Na zes maanden verdwenen de verschillen met zuigelingen waarbij de navelstreng na drie minuten werd afgebonden. Vooral in malariagebieden komt bloedarmoede extreem veel voor.
Het advies van de WHO bestaat uit drie delen: oxytocine geven, de navelstreng direct afklemmen en de nageboorte stimuleren. Volgens Van Rheenen is nooit onderzocht welke bijdrage deze elementen afzonderlijk leveren aan het verminderen van bloedverlies bij de moeder.
04 mei 2007 09u09
Bron: MedNet.nl
zie ook rubriek