ULB stelt Europees diabetesproject voor

Het laboratorium voor experimentele geneeskunde van de Université Libre de Bruxelles (ULB) heeft woensdag een Europees project rond diabetes voorgesteld. 'Savebeta', zoals het project heet, is een innoverende strategie die bedoeld is om de moleculaire mechanismen bij suikerziekte van het type 1 en het type 2 beter te begrijpen. Het project is een samenwerking van partners uit verschillende Europese landen.
diabetes van het type 1, ook insuline-afhankelijke diabetes of jeugddiabetes genoemd, kenmerkt zich door een tekort aan insuline. Daarvoor zijn de bètacellen van de Eilandjes van Langerhans in de alvleesklier verantwoordelijk, aldus professor Decio Eizirik, die het Savebeta-project coördineert.

Volgens de professor is er voor dit type diabetes niet één duidelijke oorzaak, maar is er sprake van een samenspel van meerdere factoren. Hoe het komt dat de bètacellen onvoldoende functioneren, is niet duidelijk. Er bestaat dus ook geen preventieve behandeling tegen diabetes van het type 1.

'De werkhypothese van ons lab bestaat erin via genomisch onderzoek te achterhalen hoe het komt dat bij diabetes bètacellen verloren gaan en mogelijke manieren te bepalen die toelaten de cellen toch te behouden', zegt professor Eizirik. 'Zo zouden we de ontwikkeling van de ziekte kunnen vertragen of stoppen. Het ontwikkelen van een medicijn is een concrete doelstelling, die veel diabetespatiënten zou helpen en de kosten voor de ziekteverzekering zou doen dalen', besluit de professor.

Wereldwijd zijn er 150 miljoen diabetespatiënten. Tegen 2025 zou dat cijfer kunnen verdubbeld zijn. In Europa zijn er 30 miljoen diabetespatiënten. Het gaat voornamelijk om patiënten die diabetes type 1 (10 à 15 procent) of diabetes type 2 of ouderdomsdiabetes (85 procent) hebben. De kost voor de behandeling van een diabetespatiënt varieert tussen 100.000 en 200.000 euro.

Aan het Savebeta-project nemen negen partners uit België, Duitsland, Denemarken, Finland, Groot-Brittannië, Israël en Polen deel. Het project krijgt ook steun van de Europese Unie. Het totale budget bedraagt 2,75 miljoen euro.
10 mei 2007 09u58
zie ook rubriek