VVI wil gezondheidsbeleid naar gemeenschappen halen

Het Verbond der Verzorgingsinstellingen (VVI), de koepelorganisatie voor meer dan 500 christelijke privé-zorgvoorzieningen, wil dat het gezondheidsbeleid volledig wordt overgeheveld naar de gemeenschappen. Open VLD en CD&V hebben daar wel oren naar, SP.A hoegenaamd niet.
Dat is een van de punten uit het memorandum dat het Verbond vandaag heeft voorgesteld aan de partijvoorzitters van SP.A, Groen! en CD&V en aan de ondervoorzitter van Open VLD, met het oog op de verkiezingen van 10 juni.

Het memorandum wordt gelanceerd onder de slogan: ‘Zal onze zorg ook morgen nog toegankelijk en betaalbaar zijn voor iedereen?’ Behalve de communautarisering, vraagt het memorandum ook aandacht voor toegankelijke en betaalbare zorg, een adequaat antwoord op de vergrijzing en een oplossing voor de onderfinanciering van de voorzieningen.

De partijen gingen over het algemeen akkoord met de meeste punten in het memorandum. Over de communautarisering liepen de meningen wel uiteen. Open VLD en CD&V pleiten zijn voorstanders, SP.A is tegen. Voor Groen! is het onderwerp bespreekbaar als blijkt dat het belangrijke problemen oplost, maar de partij vindt communautarisering zeker niet de belangrijkste vereiste.

Ook over commercialisering van de zorgsector, waar het VVI tegen is, waren de partijen verdeeld. Patricia Ceysens (Open VLD) vindt dat er ruimte is voor andere vennootschapsvormen dan vzw’s in de zorgsector. ‘Waarom zouden we niet toelaten dat er kapitaal komt uit private markt?’, aldus Ceysens. De drie andere partijen zijn beducht voor commercialisering.
10 mei 2007 10u18
zie ook rubriek