Miskramen en kankers duiken na 30 jaar op

Naar schatting 100.000 vrouwen zijn in Vlaanderen tussen 1947 en 1977 behandeld met DES-hormonen. Hun dochters, die verhoogde risico's hebben op miskramen en kankers, merken nu pas de gevolgen van die hormonenbehandeling van hun moeder.
DES is de afkorting van het eerste synthetische hormoon (Diethylstilbestrol), dat tussen 1947 en 1977 werd voorgeschreven aan zwangere vrouwen om een miskraam en vroeggeboorte te voorkomen. In 1977 werd het van de markt gehaald vanwege de schadelijke gevolgen, ook over generaties heen.

De zogenaamde DES-dochters zijn nu tussen 33 en 58 jaar oud. De jongste kunnen problemen hebben om zwanger te worden, de oudste lopen een verhoogd risico op borstkanker.

Op 24 mei heeft in Gent een eerste informatieavond plaats voor mensen die zich betrokken voelen bij de problematiek. Initiatiefneemster is criminologe Gudrun Vande Walle van de onderzoeksgroep Sociale Veiligheidsanalyse Universiteit Gent. Voor haar doctoraat deed ze drie jaar geleden onderzoek naar slachtoffers van crimineel gedrag van ondernemingen. Daarbij kwam ze de DES-zaak op het spoor. Ze ondervroeg slachtoffers, artsen en farmabedrijven.

"Wat me bij mijn onderzoek vooral trof, was de complete stilte in België. In Nederland is er een DES-centrum met duizenden leden en voor de slachtoffers is intussen een compensatieregeling uitgewerkt. In Frankrijk is er een gerechtelijke uitspraak geweest", aldus Vande Walle.
11 mei 2007 09u36
zie ook rubriek