Belgen eten te veel vlees

De Belgen eten te veel vlees. Dat blijkt uit een studie van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) en Leefmilieu Brussel. Het milieu is het slachtoffer van deze toegenomen consumptie.
De vleesconsumptie per inwoner is tussen 1919 en 2007 toegenomen van 30 kilo per jaar naar iets meer dan 100 kilo per jaar. Gemiddeld eten we per dag dus zowat 270 gram vlees.

Te grote vleesconsumptie is niet alleen ongezond, maar ook schadelijk voor het milieu. In landen in het zuiden wordt oerwoud gekapt om er vee op te zetten. Dat betekent een verlies aan capaciteit om CO2 op te nemen. Meer vlees eten betekent ook meer vervuilende stoffen in lucht, water en aarde. De runderteelt is verantwoordelijk voor 7 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in België. De voortgebrachte hoeveelheden zijn recht evenredig met de hoeveelheden geproduceerd vlees.

Er komt niet alleen CO2 vrij, maar ook stoffen als methaan (met een broeikaseffect dat 23 keer sterker is dan dat van CO2), stikstofhemioxide (296 keer sterker), stikstof en fosfor belanden in het milieu. OIVO spoort de consument aan de vleesconsumptie terug te schroeven naar maximum 75 tot 100 gram per dag.
21 mei 2007 00u07
Bron: De Morgen
zie ook rubriek