Diabetesmiddel vergroot kans op hartaanval

Het veelgebruikte diabetesmiddel Avandia wordt in verband gebracht met een groter risico op hartaanvallen, zo blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke analyse gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.
De Amerikaanse Food and Drug Administration raadt gebruikers van het middel aan met hun arts te overleggen, maar ziet ervan af een strenger waarschuwingslabel voor te schrijven.
Meer dan zes miljoen mensen over de hele wereld hebben het middel gebruikt sinds het acht jaar geleden door GlaxoSmithKline op de markt werd gebracht. Uit onderzoek zou blijken dat gebruikers 43 procent meer kans hebben op een hartaanval. Experts zeggen dat het algehele risico gering is en waarschuwen dat mensen niet onmiddellijk moeten stoppen het middel in te nemen, maar eerst met hun arts moeten overleggen. De fabrikant trekt de conclusies van het onderzoek in twijfel.

Avandia wordt gebruikt voor de behandeling van diabetes type 2, dat wordt veroorzaakt door overgewicht. In een commentaar in de New England Journal schrijven de artsen Bruce Psaty en Curt Furberg dat de procedures voor de toelating en toepassing van geneesmiddelen in de Verenigde Staten falen. Toen Avandia werd toegelaten waren de bewijzen van de werking van het middel "op hun best gemengd".

Beide artsen hebben ook kritiek geuit op de werkwijze van de FDA bij de toelating van het arthritismedicijn Vioxx. Fabrikant Merck&Co. moest dit middel in 2004 van de markt halen toen bleek dat gebruikers er hartproblemen van kregen.
22 mei 2007 09u29
zie ook rubriek