Nieuw eiwit helpt tegen UV-stralen

Te veel zonnebaden verhoogt het risico op huidkanker. Gentse onderzoekers, verbonden aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), hebben door experimenten op muizen een stof gevonden die onze huid helpt beschermen tegen schadelijke UV-straling. UVB-straling kan naast zonnebrand en een verminderde immuniteit, ook schade berokkenen aan het genetisch materiaal van onze cellen.
Dat kan weer aanleiding geven tot kanker, in dit geval huidkanker. Misschien is het een gevolg van betere screening, maar de laatste 15 jaar is het aantal nieuwe gevallen van melanoom, de gevaarlijkste huidkanker' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>huidkanker in België, zowat verdubbeld tot 1.500 gevallen per jaar. Geertrui Denecker en collega's onder leiding van Wim Declercq en Peter Vandenabeele - VIB-onderzoekers verbonden aan de Universiteit Gent - hebben door een experiment op muizen misschien een manier gevonden om onze huid beter te beschermen tegen die straling.

Ze hebben bij muizen een bepaald eiwit (Caspase-14) uitgeschakeld. Dat eiwit wordt geactiveerd tijdens de terminale uitrijping van huidcellen. Deze buitenste hoornlaag van onze huid bestaat dus uit dode cellen die voortdurend worden vrijgesteld onder de vorm van huidschilfers.

De muizen die geen Caspase-14 meer hadden, krijgen een gegroefde huid. Door de genetische wijziging verliest de hoornlaag van hun huid gemakkelijker vocht en vermindert de filterende werking tegen de schadelijke UV-stralen. Dat doet vermoeden dat de omgekeerde beweging - het stimuleren van Caspase-14 - misschien zorgt voor een extra 'sunblock' of misschien zelfs huidveroudering kan tegengaan.

Dr. Wim Declercq: "Dat is mogelijk, maar wij denken nog aan andere toepassingen, bijvoorbeeld aan wondheling na verbranding, infectie of beschadiging. Of aan een sneller herstel van de barrièrefunctie na een huidtransplantatie. We zijn nu muizen aan het ontwikkelen die het eiwit in de hoornlaag in overmaat aanmaken, om te kijken welke gevolgen het heeft voor huidziektes of huidinfecties. Het zal wellicht nog 5 à 10 jaar duren vooraleer dit onderzoek resulteert in nieuwe producten".
22 mei 2007 00u03
Bron: De Morgen
zie ook rubriek