Overmatig gebruik van pijnstillers leidt tot chronische hoofdpijn

Minstens honderdduizend Belgen kampen met chronische hoofdpijn als gevolg van overmatig gebruik van pijnstillers. "En het probleem wordt nog onderschat", zegt professor Koen Paemeleire van de dienst neurologie van het Universitair Ziekenhuis Gent.
Vooral migrainepatiŽnten blijken een kwetsbare groep, zegt de arts, die binnen het ziekenhuis een eigen hoofdpijnraadpleging heeft. Bij een kwart van zijn patiŽnten met hoofdpijn vermoedt hij een te hoog gebruik van pijnstillers.

"Elke pijnstiller die tegen hoofdpijn wordt gebruikt, kan tot extra hoofdpijn leiden", zegt professor Paemeleire. "Belangrijk is dat patiŽnten stilstaan bij de hoeveelheid pijnstillers die ze innemen. Bij sommige pijnstillers treedt er al vanaf een gebruik van tien dagen per maand extra hoofdpijn op. Bij andere pijnstillers ligt die limiet op 15 dagen. Wij raden onze patiŽnten aan om pijnstillers niet vaker dan acht dagen per maand in te nemen met een bijkomende beperking van twee pijnstillers per dag", aldus Paemeleire.

"Hoofdpijndagboek"

OfficiŽle cijfers over het verband tussen chronische hoofdpijn en pijnstillers bestaan er niet voor ons land, maar studies uit de buurlanden tonen aan dat minstens 1 procent van de bevolking er last van heeft. "Het cijfer van 100.000 mensen met hoofdpijn door overmatig gebruik van pijnstillers voor BelgiŽ is een minimumschatting", benadrukt de arts.

Mensen die vaak hoofdpijn hebben, raadt hij aan om hun aandoening preventief te bestrijden. Hij vindt het ook nuttig dat zij een "hoofdpijndagboek" bijhouden, waarin ze noteren hoeveel pijnstillers ze dagelijks en maandelijks innemen. "Veel mensen onderschatten namelijk hun pijnstillergebruik, maar kunnen door het op te schrijven het inzicht krijgen dat ze hun gebruik best matigen", besluit professor Paemeleire.
15 jun 2007 09u08
Bron: De Morgen
zie ook rubriek