Nieuw systeem maakt simultaan MR-PET beelden

Een nieuw prototype scan maakt het mogelijk om MR en PET beelden simultaan te tonen. Volgens de fabrikant is hiermee mogelijk een keerpunt bereikt in de behandeling van patiënten met een neurologische ziekte, beroerte of kanker.
Door simultaan te scannen wordt een beeld verkregen dat de goede typering van zacht weefsel van MR koppelt aan de gevoeligheid van PET. De fysiologische en metabole toestand van levend weefsel kan zo sneller en vooral gedetailleerder worden vastgesteld.
Het MR-PET prototype is specifiek bestemd voor de hersenen en wordt naar verwachting volgend jaar officieel in gebruik genomen.
Waar voorheen afzonderlijk analytische en biochemische scans over elkaar gelegd werden, is de simultane MR-PET scan een nieuwe ontwikkeling. “We hoeven in de toekomst geen individuele scans over elkaar heen te leggen om een volledig beeld van de hersenen te krijgen”, zegt Dominique Overkamp van fabrikant Siemens. “Twee beelden met elkaar gecombineerd gaf voorheen een vaag beeld, daarin vindt nu hopelijk een doorbraak plaats.”
27 jun 2007 09u47
Bron: MedNet.nl
zie ook rubriek