Ook baby's kunnen al manipuleren

Elke ouder weet dat kinderen al heel vroeg weten hoe ze volwassenen moeten misleiden, bijvoorbeeld als ze iets verkeerds hebben gedaan. Maar volgens de Sunday Telegraph zit die neiging er al veel eerder in, want baby's oefenen al vanaf hun zesde levensmaand in het liegen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
Niets onschuldiger dan een wolk van een baby die blozend en kirrend in de wieg of kinderwagen ligt. Dat gevoel was volgens psychologen terecht. Zij waren er namelijk van overtuigd dat menselijke hersenen pas vanaf het vierde levensjaar in staat zijn om de moeilijke kunst van het liegen te leren beheersen.

'Fout', zeggen vorsers nu. Dr. Vasudevi Reddy van de faculteit psychologie van de universiteit van Portsmouth, die een vijftigtal kinderen onderzocht en met hun ouders praatte, kwam tot de conclusie dat er tussen de leeftijd van zes maanden en drie jaar al zeven verschillende vormen van 'bedrog' kunnen worden waargenomen bij baby's.

Zo leren baby's al heel vroeg dat ze door te doen alsof ze huilen of lachen vaak hun zin kunnen krijgen. als ze een maand of acht zijn, proberen ze de aandacht van hun ouders af te leiden wanneer ze met iets verkeerds bezig zijn en zich daarvan bewust zijn en rond de tweede verjaardag proberen ze soms al te bluffen wanneer ze een bestraffing zien aankomen.

'Onechte huilbuien zijn een van de allereerste vormen van 'babybedrog' en zijn meestal bedoeld om aandacht te krijgen', aldus dr. Reddy. 'Je kunt makkelijk nagaan of er wordt bedrogen omdat de baby na de eerste snikken even pauzeert om te zien of de moeder reageert, en dan opnieuw begint als dat niet het geval is. In feite is dit vergelijkbaar met wat volwassenen doen wanneer ze een leugen vertellen.'

Volgens de psychologe gaat het hier trouwens om een soort oefening die tot doel heeft na te gaan welk soort leugens werkt in welke situatie en om te ontdekken wat de negatieve gevolgen zijn van te veel liegen.
02 jul 2007 09u10
zie ook rubriek