Minister Demotte wacht op conclusies FANC

Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte wacht de resultaten van het onderzoek van het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) af vooraleer hij een uitspraak doet in de zaak rond de bestralingstoestellen van het Duitse bedrijf Brainlab. Door een fout bij de software van die toestellen zouden aan patiënten in het Universitair Ziekenhuis Gent te hoge bestralingsdossisen zijn toegediend. Negen van de zeventien patiënten in kwestie zijn intussen overleden.
"We wachten af totdat kan nagegaan worden of de software in kwestie nog in andere ziekenhuizen gebruikt werd en of er nog problemen zijn", zegt Karim Ibourki, de woordvoerder van de minister. "Voorlopig doen we geen uitspraken en worden er ook geen maatregelen getroffen. Het is immers ook mogelijk dat het om een alleenstaand geval gaat".

overheid pas na 6 maanden op de hoogte


In augustus of september 2006 doken in het Universitair ziekenhuis van Gent problemen op met een bestralingstoestel voor hersentumoren. Toch is er volgens diverse bronnen heel wat tijd overgegaan vooraleer de overheid en misschien ook de patiënt op de hoogte werden gesteld.

Het Federale Agentschap voor Nucleaire controle (FANC), dat dergelijke toestellen controleert, weet het pas sinds maart 2007, bevestigt woordvoerster Françoise De Geest. En dan nog via Elekta, die het toestel verkocht had aan het UZ Gent. Die firma was door de verzekeringsmaatschappij van het ziekenhuis op de hoogte gebracht dat er een probleem was.

In maart 2007 schreef Elekta een brief aan het FANC, dat in april startte met een onderzoek. Dat de overheid pas maanden later van het incident afwist, is echter geen fout, benadrukt Françoise De Geest van het FANC.
04 jul 2007 07u08
zie ook rubriek