UZ Gent verzweeg medische blunder

In het Universitair Ziekenhuis Gent hebben zeventien hersentumorpatiënten een foute bestraling gekregen. Van die patiënten zijn er negen gestorven, al is er geen causaal verband bewezen. Het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) werd pas in maart van dit jaar op de hoogte gebracht van een zware afwijking in het bestralingstoestel van het UZ Gent. Die was nochtans al in september 2006 gedetecteerd.
De dienst radiotherapie van het UZ Gent ontdekte vorig jaar een afwijking van 1,3 centimeter op een radiochirurgische 'versneller' om hersentumoren te bestralen. Het toestel werd onmiddellijk op non-actief geplaatst. Het is evenwel niet bewezen dat de dood van negen fout bestraalde patiënten een rechtstreeks gevolg was van de bestralingsfout. "In maart werden we van de fout op de hoogte gebracht door het Britse bedrijf Elekta, dat het toestel verkocht had aan het UZ Gent", verklaart Françoise De Geest, woordvoerster van het FANC. Elekta was door het ziekenhuis ingelicht dat er een probleem was.

Uit een intern rapport dat de Duitse hardwareproducent BrainLAB van de verzekeraar van het UZ Gent kreeg, zou blijken dat het ziekenhuis ook de patiënten en hun familie niet meteen op de hoogte bracht, klinkt het bij BrainLAB.

Woordvoerster Helga De Keyzer van het UZ Gent ontkent dat. "Alle patiënten zijn in de maanden onmiddellijk volgend op de vaststelling van het probleem op de hoogte gebracht. Er moesten computersimulaties gemaakt worden om te kijken welk risico iedereen gelopen had, maar het heeft zeker niet tot juni geduurd vooraleer iedereen op de hoogte was." Of de patiënten al dan niet te laat van het probleem wisten, moet het FANC nu onderzoeken. Dat de overheid zelf pas een half jaar later van het incident af wist, is alvast geen fout, benadrukt De Geest. "Het ziekenhuis heeft een meldingsplicht naar de overheid, maar enkel en alleen als personeelsleden of andere patiënten, bijvoorbeeld in de wachtkamer, een te hoge dosis krijgen."

Het FANC pleit wel voor een uitbreiding van de meldingsplicht, maar beseft dat daardoor de patiëntenrechten en privacy in het gedrang kunnen komen. Er loopt momenteel een onderzoek naar de aansprakelijkheid. De Geest: "Morgen (vandaag, MJ) gaan onze deskundigen persoonlijk naar Gent. Ons eindrapport kan mogelijk dienen voor een gerechtelijk onderzoek." Volgens het UZ Gent is er tot nu toe nog geen enkele schadeclaim binnengelopen van patiënten of verwanten. Mogelijke benadeelden wordt aangeraden niet meteen naar de rechtbank te stappen, maar verhaal te zoeken bij de onafhankelijke ombudsdienst van het UZ.
05 jul 2007 08u36
Bron: De Morgen
zie ook rubriek