Luizenkam werkt beter dan shampoo

Hoofdluis kan het best worden bestreden door de haren twee weken lang dagelijks met een speciale netenkam te kammen. Dit werkt beter dan het haar wassen met speciale shampoos. Dat stellen de 36 Nederlandse Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD), en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een advies aan de basisscholen.
De luizen kunnen het best worden bestreden als in het natte haar crèmespoeling wordt aangebracht. Het haar moet daarna intensief worden gekamd. Deze methode is net zo effectief als het gebruik van shampoos, terwijl de luizen hier niet immuun voor kunnen worden, stelt een woordvoerder van het RIVM.

Onderzoek heeft volgens het RIVM aangetoond dat de luizen steeds beter bestand zijn tegen de bestrijdingsmiddelen. Daarom geeft het instituut de voorkeur aan de netenkam. Voor kinderen met moeilijk te kammen haar blijft de shampoo de beste oplossing, licht de woordvoerder toe.

Naast het gebruik van de luizenkam of de shampoo raadt het RIVM aan kleding, beddengoed en meubels goed te laten reinigen om een nieuwe besmetting te voorkomen.
29 aug 2007 08u30
Bron: De Morgen
zie ook rubriek