Administratiefout kost gezondheidszorg 7 miljoen

Wegens een administratieve fout zal een peperdure inhaleerbare soort insuline toch worden terugbetaald door het Riziv. Nochtans had de Commissie voor de Tegemoetkoming Geneesmiddelen (CTG) zich in een advies tegen terugbetaling gekant.
Het medicijn waarover het gaat is Exubera, een nieuwe soort inhaleerbare insuline van farmareus Pfizer. Daarmee kunnen diabetespatiënten insulinepoeder inhaleren in plaats van het medicijn in te spuiten. Pfizer diende vorig jaar in ons land een aanvraag tot terugbetaling in. Met een tweederdemeerderheid sprak de CTG zich eind mei uit tegen een terugbetaling van het medicijn. De belangrijkste reden was de budgettaire impact.

Maar door het invullen van een foute datum werd de termijn waarop de commissie haar advies moet uitbrengen, echter overschreden. Daarom moet het middel nu toch worden terugbetaald. Op jaarbasis gaat het om potentiële meerkosten van bijna 7 miljoen euro.

Of de beslissing nog kan worden teruggedraaid? "als bevoegd minister Donfut de wetgeving volgt, moet het terugbetaald worden. Daarna kan een procedure gestart worden om het te herzien", luidt het. Maar voorlopig is de beslissing nog niet gepubliceerd in het Staatsblad en dus nog niet formeel. "Hoe langer dat duurt, hoe beter eigenlijk. Dat spaart een pak geld uit", aldus insiders.
29 aug 2007 09u19
Bron: De Morgen
zie ook rubriek