Domus Medica en SVH voorstander van stollingstesten door huisartsen

In België nemen zowat 100.000 patiënten bloedverdunners om het risico op bloedklonters te vermijden. Ze moeten dan regelmatig de dikte van hun bloed laten controleren, omdat te dun bloed ook gevaarlijk kan zijn. Bij een maag- of hersenbloeding kan het zelfs levensbedreigend zijn.
Nu worden die stalen naar een lab gestuurd, wat omslachtig en duur is.
Wetenschappers van de Hasseltse universiteit stellen voor de stollingstesten door huisartsen te laten doen. Hiervoor is een toestel nodig dat 1.000 euro kost. Als de overheid deze toestellen aan de huisartsen zou ter beschikking stellen, zou de regering volgens de onderzoekers jaarlijks naar schatting 14,6 miljoen euro kunnen besparen. Voor de patiënt betekent het een betere opvolging en een kostenbesparing die volgens berekeningen kan oplopen tot 200 euro per patiënt per jaar. (bron: vrt.net)
De Raad van Beheer van domus medica en de Raad van Beheer van het Syndicaat Vlaamse huisartsen nemen met vreugde kennis van de resultaten van dit onderzoek. Zij beamen volledig dat huisartsen het best geplaatst zijn om de stollingsgraad van de patiënt op te volgen. Wanneer bovendien blijkt dat het verrichten van stollingstesten bij de huisarts voor patiënt en overheid een gevoelige besparing kan betekenen en voor de patiënt een betere opvolging, zullen de huisartsen onverwijld deze taak op zich nemen. Het onderzoek bevestigt eens te meer de centrale rol die de huisarts kan vervullen in de gezondheidszorg, indien de overheid hem daartoe de nodige middelen verschaft.

31 aug 2007 12u19
zie ook rubriek