Misvattingen over migraine weerlegd op conferentie woensdag

Naar aanleiding van de tweede Europese Migraine Actiedag wordt op woensdag 12 september een conferentie gehouden rond migraine. Doel is zowel patiŽnten als het grote publiek te sensibiliseren over de ziekte.
Volgens de organisatoren van de conferentie, de Belgische Hoofdpijnliga en de Belgian Headache Society, bestaan er nog heel wat misvattingen over migraine. Zo zijn er veel patiŽnten die proberen hun migraineaanvallen onder controle te houden met acute pijnstillers' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>pijnstillers.

"Deze verlichten de pijn, maar nemen de oorzaak niet weg. Wie meer dan twee dagen per week pijnstillers gebruikt, loopt bovendien het risico chronische hoofdpijn te ontwikkelen", legt dokter M. Vandenheede, neuroloog en voorzitter van de Belgian Headache Society, uit. PatiŽnten kunnen best een kalender bijhouden van hun migraineaanvallen om een correct zicht te krijgen op de incidentie en cycli, om dan met een gepaste (preventieve) behandeling te kunnen starten.

Op de conferentie willen de organisatoren migrainepatiŽnten ook een genuanceerde stand van zaken geven over de nieuwe ontwikkelingen in de behandeling van migraine.

"Vaak komen patiŽnten langs naar aanleiding van artikelen in de pers over nieuwe behandelingen, zoals met botox, neurostimulatie of het dichten van een gaatje in het hart", zegt professor K. Paemeleire, neuroloog en vicepresident van de Belgische Headache Society uit. "Sommige van deze technieken zijn veelbelovend, maar er is nog een lange weg te gaan."

Migraine is een vaak eenzijdige, kloppende hoofdpijn, die gepaard kan gaan met overgevoeligheid aan geluid en licht en/of misselijkheid. Meer dan ťťn Belg op de tien kampt ermee. Vooral vrouwen worden getroffen. Alleen in Vlaanderen en Brussel worden naar schatting meer dan een miljoen ziektedagen per jaar gerapporteerd als gevolg van migraine.

De conferentie vindt woensdag 12 september plaats in het Novotel Brussels Airport in Diegem.
Interessante links:
12 sep 2007 09u33
zie ook rubriek