Soja verlicht menopauze

Vrouwen die tijdens de menopauze sojarijke producten eten, hebben minder last van "opvliegers". Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat werd gepubliceerd in het vakblad Journal of Women's Health. Eerdere onderzoeken hadden al aangetoond dat een tekort aan vrouwelijke hormonen - de oorzaak van klachten tijdens de menopauze - veel minder voorkomt bij Aziatische vrouwen dan bij Westerse vrouwen. Volgens wetenschappers van de Amerikaanse universiteit van Boston danken de Aziatische vrouwen dit verschil aan hun hogere consumptie van sojaproducten.
Zestig vrouwen tussen 48 en 65 jaar volgden gedurende twee periodes van acht weken een dieet dat gunstig is voor hart- en bloedvaten. In de eerste periode van acht weken werd een deel van de eiwitten in het dieet vervangen door sojanoten. In de tweede periode van acht weken werden de eiwitten in het dieet niet vervangen. De testpersonen hielden gedurende de hele periode bij hoeveel opvliegers ze kregen.

De onderzoekers stelden vast dat de vrouwen 45 procent minder opvliegers hadden tijdens de eerste periode, met eiwitten van sojanoten. Bovendien bleek uit een vragenlijst bij de proefpersonen dat hun levenskwaliteit tijdens de menopauze beter was wanneer ze sojarijke voeding aten.
14 sep 2007 08u57
Bron: De Morgen
zie ook rubriek