Ook nep-acupunctuur helpt tegen lage rugpijn

Nep-acupunctuur helpt bijna net zo goed tegen lage rugpijn als echte acupunctuur en beide vormen werken beter dan conventionele medische behandelingen. Dat hebben onderzoekers van de Ruhr Universitšt Bochum vastgesteld.
Van patiŽnten die met acupunctuur-naalden werden behandeld merkte bijna de helft verbetering die maanden duurde. Van de patiŽnten die medicatie of andere westerse medische behandelingen kregen voelde maar een kwart verbetering.

Zelfs nep-acupunctuur - waarbij de naalden minder diep en ook niet op de traditionele acupunctuurpunten in het lichaam werden gestoken en niet met de hand werden bewogen - werkte beter; of dat kwam door de reactie van het lichaam op de prikkeling door de fijne naalden of een placebo-effect, bleef onduidelijk.

"Acupunctuur is een veelbelovende en effectieve behandelingsmogelijkheid voor chronische pijn' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>rugpijn", stelde onderzoeker Heinz Endres in een e-mail. "PatŽnten ervoeren niet alleen minder intense pijn, maar meldden ook verbetering in de bewegingsbeperking die dikwijls uit rugpijn voortkomt."

Hoewel de studie niet gericht was op hoe acupunctuur werkt, stroken de bevindingen volgens Endres met de theorie dat pijnboodschappen naar de hersenen door concurrerende prikkels geblokkeerd kunnen worden. Positieve verwachtingen van acupunctuur of negatieve verwachtingen van conventionele medicatie kunnen ook geleid hebben tot een placebo-effect bij patiŽnten.

De studie werd maandag gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine. Het onderzoek werd gefinancierd door Duitse ziektekostenverzekeraars en de bevindingen hebben er al toe geleid dat acupunctuur in meer verzekeringspakketten in Duitsland is opgenomen.
26 sep 2007 08u42
Bron: De Morgen
zie ook rubriek