Drie drankjes per dag verhogen kans borstkanker

Vrouwen die drie alcoholische drankjes per dag drinken, lopen 30 procent meer kans borstkanker te krijgen. Of het nu bier, wijn of sterke drank is, maakt niet uit. Dat blijkt uit onderzoek dat donderdag werd voorgesteld op de bijeenkomst van de Europese Kanker Organisatie in Barcelona.
Het risico van de drie eenheden zou zelfs zo groot zijn als bij het roken van een heel pakje sigaretten per dag.
Het onderzoek komt van de Amerikaanse wetenschapper Arthur Klatsky. Hij volgde gedurende zeven jaar 70.000 vrouwen met de meest uiteenlopende etnische achtergrond. 3.000 van hen ontwikkelden borstkanker. Zij die dagelijks één of twee glaasjes tot zich namen, liepen een verhoogd risico van tien procent.
Drie drankjes of meer gaf aanleiding tot een dertig procent grotere gevarenzone. Bovendien bleken alle soorten alcoholhoudende drank de kans op borstkanker in gelijke mate te vergroten.

Oncologen wijzen er wel op dat factoren als erfelijkheid, overgewicht en leeftijd een belangrijkere rol spelen dan alcohol. “Er zijn al meer studies geweest die de link tussen drinken en kankerrisico aantonen,” zegt de Limburgse oncoloog Jaak Janssens, ook aanwezig in Barcelona. “Uit eentje bleek dat een of twee consumpties per dag minder gevaarlijk zijn dan helemaal geen.”
28 sep 2007 12u37
zie ook rubriek