Zelfonderzoek borsten heeft wél zin

Zelfonderzoek van de borsten is goed, maar vermindert de kans op sterven aan borstkanker niet. Het is goed dat vrouwen hun lichaam kennen en zichzelf serieus nemen als ze iets verdachts voelen. Dat zegt de Nederlandse oncoloog Elsken van der Wall in een reactie op het artikel van gisteren, waarin de indruk werd gewekt dat zij tegen zelfonderzoek zou zijn.
Vertrouwd raken
Het is volgens Van der Wall goed om vertrouwd met de eigen borsten te raken, zodat een afwijking opvalt en een vrouw snel naar de dokter kan. Toch lijkt maandelijks zelfonderzoek niet bij te dragen aan het eerder ontdekken van kanker, stelt zij. Haar advies wordt gedeeld door de Borstkanker Vereniging Nederland en de KWF Kankerbestrijding.

"Naar dokter gaan"
De oncoloog wilde in het artikel aangeven dat geen enkel onderzoek aantoont dat borstzelfonderzoek een goede methode is om de kans om te sterven aan borstkanker te verkleinen. "Maar het blijft belangrijk dat een vrouw goed weet hoe haar borsten normaal aanvoelen en dat zij naar de dokter gaat wanneer ze een afwijking voelt", benadrukt Van der Wall.
01 okt 2007 09u09
zie ook rubriek