AZ Groeninge breidt ouderenzorg verder uit met een nieuwe interne en externe liaisonfuncties

In 2006 startte AZ Groeninge een nieuwe dienstverlening voor ouderen in de vorm van een geriatrisch dagziekenhuis. Vanaf oktober 2007 zorgt de interne liaisonfunctie ervoor dat de geriatrische zorgcultuur ook op de niet-geriatrische afdelingen aanwezig is. Een “externe liaison” zal erover waken dat de geriatrische deskundigheid gedeeld wordt met externe zorgverstrekkers. Dit zijn bijkomende pijlers van het nieuw geriatrisch zorgprogramma dat AZ Groeninge implementeert.
De toenemende vergrijzing van de Belgische bevolking vertaalt zich in een steeds grotere druk op de ziekenhuizen. Het aantal geriatrische patiënten neemt exponentieel toe.

Om een gespecialiseerde en kwaliteitsvolle verzorging van al deze patiënten te waarborgen, organiseert AZ Groeninge een nieuw “geriatrisch zorgprogramma voor de geriatrische patiënt”, dat steunt op 5 pijlers: de verblijfsafdelingen geriatrie, de geriatrische consultatie, het geriatrisch dagziekenhuis (nieuw sinds april 2006), de interne liaision (nieuw sinds oktober 2007) en de externe liaison (in uitwerking).

5 pijlers
hospitalisatie geriatrie
De geriatrische patiënten met multipele ziektebeelden worden opgenomen op de afdelingen geriatrie. AZ Groeninge beschikt over 3 afdelingen geriatrie op campus Onze-Lieve-vrouw en 1 gemengde afdeling op campus Maria’s Voorzienigheid, goed voor zo’n 100 bedden die nagenoeg constant ingenomen zijn.

Geriatrische consultatie
Net zoals bij alle andere specialisten kunnen de oudere patiënten op consultatie komen bij een geriater, bij voorkeur op vraag van de behandelende arts' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>huisarts.

Geriatrisch dagziekenhuis (nieuw sedert april 2006)
In het geriatrisch dagziekenhuis van AZ Groeninge kan de oudere patiënt op één dag tijd een reeks gespecialiseerde onderzoeken en/of aangepaste behandelingen ondergaan. De multidisciplinaire behandeling omhelst de tussenkomst van geriaters, andere arts-specialisten, indien nodig, paramedici, geriatrisch verpleegkundigen, sociale werkers en verloopt in overleg met de huisarts. Op die manier is een hospitalisatie in het ziekenhuis voor een medische check-up niet altijd noodzakelijk en kan de patiënt in zijn vertrouwde omgeving blijven.

Interne liaison (nieuw vanaf oktober 2007)
Vanaf oktober 2007 start AZ Groeninge met de interne liaison, of met andere woorden, het geriatrisch supportteam. Dit team bestaat uit een geriater, een verpleegkundige, een sociaal werker, een psycholoog, een ergotherapeut, een logopedist en een diëtist.

Het pluridisciplinair geriatrisch team ondersteunt de niet-geriatrische diensten met advies. Uit cijfergegevens blijkt immers dat tot 80% van de geriatrische patiënten op een niet-geriatrische dienst verblijft.

Het liaisonteam neemt geen taken van de betreffende dienst over maar zal aan de hand van een gevalideerd meetinstrument actief de 75-plussers met een geriatrisch zorgprofiel opsporen. Daar waar een verhoogde nood aan zorg bestaat, zal een pluridisciplinair zorgplan opgemaakt worden.

De diensten orthopedie, traumatologie en spoed zijn de eerste afdelingen die als pilootproject meewerken binnen AZ Groeninge. De andere afdelingen volgen in een latere fase. Het Koninklijk besluit over het geriatrisch zorgprogramma stelt namelijk dat het over het volledige ziekenhuis uitgerold moet worden.

Externe liaison (in uitwerking)
Ook buiten de muren van het ziekenhuis heeft de oudere patiënt recht op geriatrische pluridisciplinaire deskundigheid. Via de externe liaison stelt AZ Groeninge deze deskundigheid ter beschikking van de huisarts, de coördinerende en raadgevende arts (CRA) binnen de instellingen voor chronische zorg, de thuiszorgdiensten en alle zorgverstrekkers van de oudere persoon.
02 okt 2007 09u55
zie ook rubriek