Luchtwegeninfectie is te voorkomen

De terugbetaling van de preventieve behandeling van bronchiolitis bij kinderen is dringend aan herziening toe. In België worden elk jaar, vooral tussen oktober en maart, 6.000 baby's getroffen door bronchiolitis, nog altijd de eerste oorzaak van ziekenhuisopname bij baby's. Het gaat om een ernstige infectie van de luchtwegen veroorzaakt door het zogeheten Respiratoir Syncytieel Virus (RSV). RSV kan voor de meest kwetsbare kinderen een ziekenhuisopname, kunstmatige beademing of intensieve zorg noodzakelijk maken. In extreme gevallen leidt het zelfs tot de dood.
astma is een risico op langere termijn. En toch is de terugbetaling van de preventieve behandeling in België volstrekt incoherent, zeggen ouder- en artsenverenigingen die de handen in elkaar sloegen en samen een nieuw platform hebben opgericht.

Volgens dat platform staat België achteraan in Europa inzake terugbetaling. De terugbetaling is al verruimd, maar nog altijd zijn er kwetsbare baby's die niet in aanmerking komen omdat er een onderscheid wordt gemaakt in beademingstechniek. Bij een premature tweeling bijvoorbeeld krijgt, naargelang de manier waarop de pasgeborene beademd wordt, de ene de preventieve behandeling wel en de andere niet terugbetaald. 'Het is tijd dat hier iets aan gedaan wordt', zegt dokter Van Herreweghe, neonatoloog aan het Universitair Medisch Centrum Sint-Pieter in Brussel.
03 okt 2007 09u22
zie ook rubriek